Biserica “Sfânta Treime” din Craiova şi-a sărbătorit hramul

Sf Treime 1 Biserica “Sfânta Treime” din Craiova şi a sărbătorit hramul poze
       Una din bisericile de referinţă din Craiova, vechi paraclis voievodal ctitorit de familia domnitorului Barbu Ştirbei, şi-a sărbătorit hramul ieri, 9 iunie, de praznicul Sfânta Treime. Aşezată în zona centrală a oraşului, străjuită de statuia marelui voievod Mihai Viteazul şi de monumentul domnitorului Barbu Ştirbei care este amplasat chiar în curtea sfântului locaş, Biserica paraclis mitropolitan „Sfânta Treime” a fost ieri, 9 iunie, loc de pelerinaj pentru sute de credincioşi care au venit să-şi plece genunchii la rugăciune în zi de mare praznic împărătesc. Momentele liturgice dedicate evenimentului au început din seara Duminicii Rusaliilor cu slujba de Priveghere şi au continuat în ziua praznicului cu slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie săvârşite la altarul amenajat în pridvorul bisericii de către un numeros sobor format din preoţii si diaconii sfântului locaş şi de alti preoţi invitaţi. La finalul Sfintei Liturghii părintele Iulian Mirea a pus la inima credincioşilor cuvânt de învăţătură despre semnificaţia dogmatică a Sfintei Treimi, subliniind faptul că în această a doua zi după sărbătorirea pogorârii Sfântului Duh îL cinstim pe însuşi Dumnezeu în treimea persoanelor Sale: Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi Dumnezeu Sfântul Duh.
       Momentele liturgice s-au încheiat cu o slujba de Parastas întru pomenirea ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş şi o procesiune în jurul jurul bisericii, având în frunte icoana Sfintei Treimi şi Sfânta Evanghelie. De asemenea, în zi de hram, peste 600 de pachete cu dulciuri şi alimente au fost împărţite tuturor celor prezenţi.
       Biserica „Sfânta Treime“ din Craiova este o bijuterie arhitectonică, reclădită în secolul al XVIII-lea pe vechi temelii, de cunoscutul arhitect şi restaurator francez André Leucomte de Nouy, cu sprijinul financiar al principilor Alexandru şi Dimitrie Ştirbei. Prima biserică în stil brâncovenesc a fost ridicată aici de jupâneasa Dumitrana Ştirboaica între anii 1765-1768. Ulterior, la lucrările de înfrumuseţare şi reconsolidare a bisericii au participat şi membrii familiei princiare Ştirbei: marea vorniceasă Ecaterina Bibescu şi mai ales fiul ei, marele logofăt şi viitorul domn al Ţării Româneşti, Barbu Ştirbei. Din fondurile bisericii s-a construit în 1890 un dispensar medical pentru persoanele sărace, care a funcţionat aici până în 1939.