Biserica “Sfânta Treime” din Craiova și-a sărbătorit hramul

            Biserica Sfanta Treime poza 1  Biserica “Sfânta Treime” din Craiova și a sărbătorit hramul poze

Vechi paraclis voievodal ctitorit de familia domnitorului Barbu Ştirbei, Biserica „Sfânta Treime” din Craiova şi-a sărbătorit hramul luni, 1 iunie, de praznicul închinat Prea Sfintei Treimi. Aşezată în zona centrală a oraşului, străjuită de statuia marelui voievod Mihai Viteazul şi de monumentul domnitorului Barbu Ştirbei care este amplasat chiar în curtea sfântului locaş, Biserica paraclis mitropolitan „Sfânta Treime”  a reunit laolaltă câteva sute de credincioşi şi un impresionant sobor de preoţi şi diaconi care au venit la rugăciune în zi de mare praznic împărătesc.

Biserica Sfanta Treime poza 2  Biserica “Sfânta Treime” din Craiova și a sărbătorit hramul poze

Momentele liturgice dedicate evenimentului au început încă din Duminicii Rusaliilor, când a fost săvârşită slujba Vecerniei şi a Pavecerniţei mici unită cu Litia şi au continuat în ziua praznicului cu slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie săvârşite la altarul amenajat în pridvorul bisericii de un sobor format din 15 slujitori ai Sfântului Altar, preoţi şi diaconi. La finalul Sfintei Liturghii părintele prof. Adrian Ivan a vorbit credincioşilor prezenţi despre semnificaţia dogmatică a Sfintei Treimi, subliniind faptul că în această a doua zi după sărbătorirea pogorârii Sfântului Duh Îl cinstim pe însuşi Dumnezeu în treimea persoanelor Sale: Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi Dumnezeu Sfântul Duh. Conform tradiţiei ultimilor ani, la final a avut loc o procesiune în jurul jurul bisericii, având în frunte icoana Sfintei Treimi şi Sfânta Evanghelie. De asemenea, în zi de hram, peste 500 de pachete cu dulciuri şi alimente au fost împărţite credincioşilor prezenţi.

Biserica Sfanta Treime poza 3  Biserica “Sfânta Treime” din Craiova și a sărbătorit hramul poze

Biserica „Sfânta Treime“ din Craiova a fost ridicată în secolul al XVIII-lea pe temeliile unei biserici mai vechi, de cunoscutul arhitect şi restaurator francez André Leucomte de Nouy, cu sprijinul financiar al principilor Alexandru şi Dimitrie Ştirbei. Îniţial, biserica a fost construită în stil brâncovenesc şi cu ajutorul jupânesei Dumitrana Ştirboaica între anii 1765-1768. Ulterior, la lucrările de înfrumuseţare şi reconsolidare a bisericii au participat şi membrii familiei princiare Ştirbei: marea vorniceasă Ecaterina Bibescu şi mai ales fiul ei, marele logofăt şi viitorul domn al Ţării Româneşti, Barbu Ştirbei. Din fondurile bisericii s-a construit în 1890 un dispensar medical pentru persoanele sărace, care a funcţionat aici până în 1939.