Bilanț la OJCPI. Mihai Cilibiu: Doljul, pe primul loc la aplicarea legii 165/2013. Goicea, Pieleşti, Coţofenii din Dos și Brădeşti vor avea cadastru gratuit

cilibiu ocpi dolj 2 Bilanț la OJCPI. Mihai Cilibiu: Doljul, pe primul loc la aplicarea legii 165/2013. Goicea, Pieleşti, Coţofenii din Dos și Brădeşti vor avea cadastru gratuit poze

Bilanț la OJCPI. Mihai Cilibiu: Doljul, pe primul loc la aplicarea legii 165/2013. Goicea, Pieleşti, Coţofenii din Dos și Brădeşti vor avea cadastru gratuit.

Șeful OCPI Dolj, Mihai Cilibiu, a prezentat bilanțul după șase luni de mandat și planurile pentru 2015.

„Vreau să fac o radiografie asupra anului 2014. De când am preluat această instituţie, de la sfârşitul lunii iunie, am ţinut cont de traseul profesional pe care l-am parcurs, am zis să vin la OCPI Dolj şi să pun lucrurile la punct.
Deviza mea, chiar dacă în anumite conjuncturi părea un pic sportivă şi anume că îmi doresc să fac perfomanţă la OCPI Dolj, o menţin. Chiar dacă este un termen din domeniul sportului, mi-am dat seama că se poate folosi acest cuvânt şi în activitatea publică. Cele şase luni din 2014, de când sunt la conducerea acestei instituţii, nu am renunţat la acest deziderat, am avut ca principii: responsabilitate, performanţă şi seriozitate. Performanţă înseamnă, pentru noi, rapiditate şi corectitudine în întocmirea actelor. În 2014 au fost 157.352 de documente depuse de diverse tipuri, iar suma încasată, în anul 2014, de către Oficiul de Cadastru şi Agenţia de Publicitate Imobiliară pentru activităţile desfăşurate la nivelul Doljului este 12.163 milioane lei, încasată prin birourile notariale sau direct la casieria unităţii, o sumă vărsată în bugetul de stat sau în conturile ANCPI aşa cum prevăd reglementările în vigoare. O situaţie îmbucurătoare o avem la aplicarea Legii 165/2013, în decembrie am constatat că deţinem locul 1, anume 107 localităţi din 111 existente în Dolj au fost verificate şi avizate în conformitate cu această lege. La nivelul instituţiei s-a implementat legislaţia în vigoare. În jur de 400 persoane au beneficiat de reglementările care spun că odată cu emiterea titlurilor de proprietate are loc şi înscrierea gratuită asigurată de stat în cartea funciară a respectivelor corpuri de proprietate, în total au fost 647 parcele cu numere cadastrale înscrise gratuit în cartea funciară. De asemenea, au fost depuse 7.227 de solicitări la registratura instituţiei. Au fost primite în audienţă 559 de persoane. Ca persoane fizice autorizate, Doljul a susţinut examene pentru 24 ingineri care au fost admişi cu diverse categorii. Din punct de vedere al proiectului CESAR început în urmă cu patru ani , am reuşit să finalizăm în proporţie de 100%, pe comuna Drănic, toţi paşii prevăzuţi de cadastru sistematic, acel cadastru gratuit asigurat cetăţenilor pe anumite zone, am pornit pe localităţi, dacă este cazul se face şi pe sectoare cadastrale, iar la Mischii, în proporţie de 99%, este încheiată procedura. Din punct de vedere electronic s-au adus la Oficiul de Cadastru, lucrările efectuate în cadastrul sistematic, acest proiect CESAR şi urmează să fie aduse şi analogic în cursul lunii ianuarie, ca să declarăm că la nivelul Doljului, două comune au fost cadastrate integral pe fonduri externe, pe fonduri combinate cu Guvernul României şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
În 2015, este prevăzut pe programul naţional de cadastru a se face cadastru sistematic, acea cadastrare gratuită pentru patru localităţi din judeţul Dolj: Goicea, Pieleşti, Coţofenii din Dos, Brădeşti. Am terminat, în 2014, două localităţi, în 2015 sunt prevăzute patru, poate dacă menţinem ritmul şi în 2016 sunt 8, iar în 2017, 16, adunate să reuşim în 5-6 ani să avem odată pentru totdeauna cadastru la nivelul judeţului, acest cadastru sistematic care din punct de vedere juridic, economic, social este piatra de temelie a oricărei activităţi în societatea românească, esenţa mişcării lucrurilor. Orice drept de proprietate care se transferă trebuie să fie înregistrat în cartea funciară, prin acest cadastru sistematic noi am oferit gratuit ca prin Programul Naţional de Cadastru, Guvernul României, să asigure fondurile necesare şi sunt prevăzute prin ordinul 700, aceste fonduri care să ne ajute să cadastrăm cât mai multe terenuri şi corpuri de proprietate.
Se oferă tot suportul logistic, analogic, digital firmei care câştigă licitaţia, firma vine şi face măsurătorile aferente prin sistem GPS şi colectează informaţiile din teren. Acesta este farmecul cadastrului sistematic, că vine firma la tine acasă, împreună cu administraţia locală şi pune cap la cap baza de date de la OCPI, Primărie şi ce oferă cetăţenii. Aceste detalii despre imobile sunt, apoi, puse cap la cap, ca într-un puzzle, se vede dacă suprafaţa existentă la nivel teritorial comparativă cu actele juridice, acolo unde sunt divergenţe se soluţionează de o comisie şi finalitatea, cel mai important lucru, fiecare imobil este intabulat gratuit în cartea funciară a respectivei localităţii. Preţul terenurilor e de multe ori mai mic decât preţul lucrărilor de cadastru şi carte funciară, statul a găsit de cuviinţă să-i ajute pe cei mai mulţi. În final, o să mergem şi către Craiova, eu sunt mulţumit să ajungem la nivelul Doljului, la sfârşitul lui 2015 la şase localităţi sau cel târziu în 2016, 6 localităţi cadastrate gratuit pe alţi bani, decât ai cetăţenilor. Costurile sunt suportate de stat. Noi după 25 ani avem abia primele două localităţi cadastrate”, a precizat Mihai Cilibiu.