Biciul pe transportatorii piraţi: amenzi record şi reţinerea plăcuţelor de înmatriculare

m boc degetel Biciul pe transportatorii piraţi: amenzi record şi reţinerea plăcuţelor de înmatriculare poze

Guvernul a aprobat OUG pentru combaterea practicilor ilicite în transportul de persoane şi marfă, cu sancţiuni drastice pentru “ilegalişti”.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, Canibetul a adoptat în şedinţa de astăzi o Ordonanţă de Urgenţă pentru întărirea controlului în scopul combaterii transporturilor ilicite de marfă şi persoane, act normativ discutat în prealabil cu partenerii de dialog social.
“Prin introducerea acestor noi reglementări, Guvernul sprijină operatorii şi transportatorii oneşti şi încurajează activitatea de transport rutier într-un cadru legal, prin combaterea fenomenului de fraudă fiscală şi a altor activităţi ilicite în domeniu”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul şedinţei Executivului.
Actul normativ completează cadrul legal ce reglementează desfăşurarea activităţii şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto autorizaţi, precum şi a transportului în regim de taxi şi închiriere şi a transportului local prevăzut de Legea 92/2007.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, în acest sens sunt prevăzute şi unele sancţiuni,  anume amendă de la 10.000 lei la 15.000 de lei pentru persoana fizică sau juridică, după caz, respectiv şcoli de şoferi şi instructorii auto care efectuează o activitate de pregătire practică a persoanelor, în vederea obţinerii permisului de conducere, fără a deţine autorizaţie de şcoală de conducători auto sau autorizaţie de instructor auto ori care are autorizaţie suspendată, anulată sau cu valabilitate depăşită. Pentru celelalte firme care desfăşoară activităţi de transport de persoane şi marfă, în situaţiile menţionate, se aplică amenzi conform legilor 38/2003, respectiv 92/2007, care se referă la transportul taxi şi transportul local.
În paralel cu aplicarea acestor sancţiuni băneşti, se aplică şi o altă măsură în scopul întăririi disciplinei legate de transportul de persoane şi marfă, a precizat Ioana Muntean. Potrivit noilor reglementări, se reţin plăcuţele de înmatriculare împreună cu certificatul de înmatriculare şi o copie a procesului-verbal de constatare a contravenţiei. Acestea se predau inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, care notifică deţinătorului autovehiculului faptul că suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor de înmatriculare încetează la 6 luni de la data procesului-verbal de reţinere a acestora. Suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului încetează, iar plăcuţele de înmatriculare şi certificatele de înmatriculare se restituie, la cerere, dacă se face dovada achitării amenzii.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menţionat că Ordonanţa de Urgenţă aprobată astăzi modifică şi completează şi unele prevederi ale Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Astfel, se interzice staţionarea taxiurilor în vederea efectuării de transport rutier public de persoane, în regim de taxi, în altă localitate decât localitatea de autorizare. În cazul utilizării pentru transport public de persoane a unui autoturism 8 +1, fără a se deţine autorizaţie de transport în regim de închiriere, se suspendă dreptul de utilizare a autoturismului prin reţinerea, de către ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române ce au calitatea de poliţişti rutieri, a plăcuţelor de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, aplicându-se şi sancţiunea contravenţională corespunzătoare.
În ceea ce priveşte transportul local, actul normativ aprobat astăzi modifică şi completează Legea nr. 92/2007 a serviciilor de transport public local.  Constatarea contravenţiilor prevăzute în lege şi aplicarea sancţiunilor se face de către împuterniciţii primarilor comunelor, oraşelor şi municipiilor, precum şi de către ofiţerii de poliţie.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a afirmat că măsurile aprobate astăzi de Executiv survin ca urmare a amplificării activităţilor ilicite în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţilor de transport rutier de persoane şi marfă,  transport în regim de taxi şi în regim de închiriere, serviciile de transport public local, precum şi activitatea de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere auto, afectând astfel atât siguranţa cetăţenilor, cât şi calitatea serviciilor oferite de operatorii şi transportatorii rutieri”, precizează comunicatul Guvernului.