Bibliotecarii români şi bulgari îşi fac pod cultural peste Dunăre – VIDEO

dindirica cj Bibliotecarii români şi bulgari îşi fac pod cultural peste Dunăre   VIDEO poze

Miercuri a avut loc conferinţa de lansare a proiectului “Centrul Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii Dolj – Vratza”, derulat de Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” şi Consiliul Judeţean Dolj, alături de omologii din Bulgaria, din regiunea Vratza.

 

dindiricaiovanbulgari Bibliotecarii români şi bulgari îşi fac pod cultural peste Dunăre   VIDEO poze

“L-am imaginat când podul de la Vidin nu era gata şi am dorit să fie un pod de legătură între cele două regiuni, un pod cultural, un pod informatic, care aducea în acelaşi loc cele două regiuni, cele două comunităţi din judeţul Dolj şi districtul Vratsa. Acest program va avea în primul rând un portal comun unde cele patru instituţii partenere şi pe acest portal vor fi ridicate informaţii importante pentru cele două regiuni care să unească aceste două comunităţi. Este vorba de informaţii culturale, economice, sociale, dacă ne referim la locuri de muncă vacante în cele două regiuni”, a declarat Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Judeţeane “Alexandru şi Aristia Aman”.

Conducerea CJ Dolj a fost reprezentată la eveniment de vicepreşedintele Cristi Iovan. “Am făcut o trecere în revistă a posibilităţilor pe care cele două entităţi administrative de a derula împreună proiecte europene. Avem împreună un trecut iar această colaborare instituţională între judeţul Dolj şi districtul Vratsa a fost foarte bună, am reuşit să atragem peste 20 de milioane de euro pe diferite proiecte ca urmare a acestei colaborări dintre judeţul Dolj şi districtele din Bulgaria iar acest proiect nu reprezintă decât o altă etapă în relaţiile noastre pe care le dorim la un nivel foarte ridicat”, a Iovan.

Delegaţia bulgară a fost condusă de Ventislav Vasiliev, guvernatorul regiunii Vratza.

“Relaţiile noastre şi colaborarea va continua şi în perioada următoare, între anii 2014 -2020, în dezvoltarea altor proiecte. Proiectul acesta reprezintă un pas înainte în domeniul IT-ului, domeniu pe care noi îl folosim şi avem mare nevoie. Proiectul va permite concretizarea relaţiilor şi punctelor comune între regiunile noastre”, a declarat  Ventisilav Vasiliev.

 

Proiectul “Centrul Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii Dolj – Vratza” este finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013, Axa prioritară 1: Accesibilitate – Îmbunătăţirea mobilităţii şi a accesului la infrastructura de transport, informaţii şi comunicaţii în regiunea transfrontalieră, Domeniul de intervenţie 2 – Dezvoltarea reţelelor şi a serviciilor de informaţii şi comunicaţii în zona transfrontalieră. Contractul de finanţare nerambursabilă și contractul de cofinanțare au fost semnate pe 27 martie 2013 între Consiliul Judetean Dolj în calitate de Partener Lider, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman, Partener 2 și Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, perioada de implementare a activităţilor fiind de 30 luni. Obiectivul general al proiectului este să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a zonei transfrontaliere prin dezvoltarea ICT – pe baza informațiilor și rețelelor de comunicații și a serviciilor în zona transfrontalieră Dolj-Vratsa. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 3.280.442,27 Euro, 1.825.346,74 Euro aferente activităților implementate de Consiliul Județean Dolj, lider de proiect, 1.103.331,19 Euro aferente activităților implementate de Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman – Craiova, partener 2, respectiv 206.698,03 Euro pentru activitățile implementate de Biblioteca Regională Hristo Botev – Vratsa, partener 3 și 145.066,65 Euro pentru activitățile implementate de Administrația Districtului Vratsa, partener 4. Din valoarea totală eligibilă a proiectului de 3.280.442,27 Euro, 2.770.661,54 Euro (84,46%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, 426.457,49 Euro (13%) valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetele naționale, la care se adaugă contribuția proprie a fiecărui partener în valoare totală de 83.323,24 Euro (2,54%). Proiectul vizează lucrări de reabilitare a locațiilor CBCIC din Dolj, mobilare și echipare IT a locațiilor CBCIC, construirea rețelei transfrontaliere virtuale de informare și comunicații prin realizarea unui website comun și a unei rețele consorțiale a instituţiilor informaţionale culturale care să aibă şi rol de prezervare a documentelor cu caracter istoric, echipare multimedia a locațiilor CBCIC în Dolj și Vratsa.

Acest proiect reprezintă o componentă a unei inițiative complexe de investiții a Consiliului Județean Dolj urmărind îmbunătățirea infrastructurii de cultură, prin implementarea proiectului „Centru Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj – Vratza” urmărindu-se, ca obiective specifice:

–        Crearea premiselor pentru dezvoltarea oportunităților de afaceri comune, a parteneriatelor publice, a schimburilor sociale si culturale;

–        Extinderea accesului comunităților din Dolj si Vratsa la instrumentele TIC;

–        Îmbunătățirea nivelului dotărilor TIC pentru actorii relevanți din regiunea transfrontalieră;

–        Crearea unei baze de date comună în domeniul cultural al ambelor țări pentru a facilita dobândirea de cunoștinte reciproce în vederea consolidării unei identități comune;

–        Consolidarea cooperării dintre autoritățile publice locale din Romania și Bulgaria.