Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman și Clubul Melomanilor vă invită în lumea operei: Răpirea din Serai de W.A. Mozart

biblioteca aman.jpg Biblioteca Județeană  Alexandru și Aristia Aman și Clubul Melomanilor vă invită în lumea operei: Răpirea din Serai de W.A. Mozart poze

Biblioteca Județeană  Alexandru și Aristia Aman și Clubul Melomanilor vă invită luni, 20 martie, ora 1700 la o nouă întâlnire În lumea operei. Vom urmări împreună spectacolul înregistrat Răpirea din Serai de W.A. Mozart. Spectacolul este realizat de Teatrul de Marionete din Salzburg.

 

Teatrul de marionete din Salzburg a fost întemeiat în 1913, de către sculptorul Anton Aicher ( 1859-1930) care și-a petrecut ucenicia la Munchen, realizând marionete ce puteau  executa mișcări excepționale, dând impresia că sunt vii. I s-au alăturat și alți membri ai familiei, cunoscând treptat, un succes extraordinar. Prima operă reprezentată cu ajutorul păpușilor, a fost “Bastien și Bastienne”lucrare compusă de Mozart pe când avea doar 12 ani. Începând cu 1927 au început turneele în străinătate, repertoriul a fost extins.

Din 1977, directorul artistic al teatrului a fost Gretl  Aicher( 1928-2012), nepoata sculptorului, care mărturisea:“Pentru mine, pentru noi toți, care ne petrecem viața cu marionetele, ele reprezintă ființe de care suntem atașați, ca și de ființele vii și cu care ne putem identifica în întregime, cu toate forțele noastre și cu toate gândurile noastre. Facem corp comun cu ele, cu ceea ce exprimă ele, gestica lor și cu muzica lui Mozart”. Partea muzicală este realizată cu ajutorul unor soliști vocali de renume mondial, considerați printre cei mai mari interpreți ai lui Mozart, de după 1945(sopranele Maria Stader și Rita Streich, tenorul Ernst Haefliger). Dirijorul corului și al orchestrei RIAS din Berlin a fost Ferenc Fricsay, un reputat șef de orchestră specializat în operele lui Mozart.

 

Selecția și prezentarea acestor întâlniri sunt asigurate cu generozitate și profesionalism de prof. Maria Barbărasă de mai bine de zece ani .

 

 

Vă așteptăm cu drag!

Biroul de Presa al Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman Craiova