Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”: Lansare de carte – „Romania – Israel. Diplomatic Documents”

 

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” Dolj vă invită joi, 15 mai, orele 12:00, în Sala Acad. Dinu C. Giurescu, la evenimentul prilejuit de lansarea volumului „Romania – Israel. Diplomatic Documents”, vol. I 1948-1969, editat de Dumitru Preda și Victor Boștinaru.

Prezidiul va fi format din: Victor Boştinaru (Membru al Parlamentului European); Ion Prioteasa (preşedintele Consiliului Judeţean Dolj); prof. univ. dr.  Sorin – Liviu Damean (coordonator specializare Istorie, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale); lect. univ. dr. Mihai Ghiţulescu (specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene).

Evenimentul va fi moderat de prof. dr. Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

 

Volumul „Romania – Israel, 1948 – 1969, Diplomatic Documents” este primul dintr-o serie dedicată relaţiilor bilaterale ale României, care se întinde pe două decade de relaţii diplomatice neîntrerupte dintre România şi Israel, începând cu momentul recunoaşterii la 11 iunie 1948 a tânărului stat şi a guvernului provizoriu condus de Ben Gurion şi încheind cu ridicarea reciprocă a reprezentării diplomatice la rang de Ambasadă, pe 17 august 1969.

Evenimentul se dorește a fi  o rememorare a principalelor momente care au marcat prietenia dintre cele două state, România şi Israel, dar şi o reiterare a relaţiilor strânse vreme de 65 de ani.

Acest volum în ediţie bilingvă (română-engleză) s-a bucurat de o lansare şi la Bruxelles, în data de 15 octombrie 2013, acţiune culturală iniţiată de eurodeputatul Victor Boştinaru, împreună cu eurodeputatul Marek Maciej Siwiec (Preşedintele Grupului „Prietenii europeni ai Israelului”).

afis mai 15 2014 Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”: Lansare de carte   „Romania – Israel. Diplomatic Documents” poze

Lansarea cărţii a fost însoţită de o conferinţă pe tema relaţiilor diplomatice dintre România şi Israel, unde au fost prezentate câteva filme de referinţă din arhiva Televiziunii Române. „Filmele de arhivă puse la dispoziţie de Televiziunea Română, calitatea excepţională a participanţilor şi a luărilor de cuvânt din cadrul lansării au contribuit la crearea unui eveniment de succes, unic în Parlamentul European” a declarat Victor Boştinaru, coordonatorul volumului.

La finalul conferinţei, s-a convenit lansarea acestui volum atât în Parlamentul statului Israel dar şi în România.

Evenimentul din ţara noastră are loc la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” Dolj, în depozitele căreia se află un număr considerabil de volume donate de Victor Boștinaru, cu dedicaţie pentru cititori și cercetători, în calitate de coordonator al lucrării.

 

Volumul este disponibil si gratuit accesând link-ul:

http://victorbostinaru.ro/resurse/RO-Israel.pdf

 

 

 

 

Biroul de Presa al Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman Craiova