Biblioteca Aman: Ziua Internaţională a Toleranţei

film aman Biblioteca Aman: Ziua Internaţională a Toleranţei poze

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, secţia audio-video şi American Corner Craiova, celebrează vineri, 16 noiembrie, ora 14:00, Ziua Internaţională a Toleranţei prin difuzarea filmului “Lungul drum al libertăţii”, o producţie 2002, în regia lui Phillip Noyce, nominalizat pentru Globul de Aur.
Bazat pe cartea lui Doris Pilkington, filmul este o dramă australiană inspirată din realitate, plasată în anul 1931, când guvernul lua copii indigeni de la părinţii lor şi îi ducea într-o tabără oficială, unde îi antrena să devină muncitori ca mai apoi să îi integreze în societatea albilor.
Din anul 1995, UNESCO a proclamat data de 16 noiembrie Ziua Internaţională a Toleranţei. În această zi, se desfăşoară tot felul de activităţi educative atât pentru tineri cât şi pentru adulţi, menite să reamintească oamenilor că intoleranţa este generatoare de violenţă şi abuz.
Deşi istoria lumii ne arată cât de ineficientă este intoleranţa, azi lumea încă se confruntă cu războaie, terorism, crime împotriva umanităţii, epurări etnice, discriminarea minorităţilor şi a imigranţilor şi cu o multitudine de alte abuzuri impotriva fiinţelor umane.
Toleranţa susţine drepturile omului, pluralismul, democraţia şi statul de drept. Azi, oamenii politici sunt chemaţi să îndemne comunităţile lor, prin exemplul personal, la toleranţă, pace şi respect, să vegheze la respectarea articolelor 18 şi 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului : “orice om are dreptul la libertatea de gândire, conştiinţă şi religie” şi “orice individ are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării.
De fapt, fiecare dintre noi trebuie să reflecteze la propriul comportament în relaţiile pe care le dezvoltă cu cei din jur şi să conştientizeze valoarea diversităţii. A fi tolerant înseamnă a te pune în postura celui de lângă tine, pentru al înţelege mai bine.