Biblioteca Aman: Mari necunoscuţi ai culturii române – ALEXANDRU BUSUIOCEANU

Joi, 28 martie, ora 17 00 , Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman, vă invită să participaţi la o nouă prezentare din ciclul de conferinţe lunare “Mari necunoscuţi ai culturii române”, realizate şi susţinute prof. univ. Mihaela Albu. De aceasta dată vom afla despre Alexandru Busuioceanu.
ALEXANDRU BUSUIOCEANU (1896-1961) a avut o activitate multiplă – critic şi istoric de artă, eseist, poet, estetician. A trăit în Spania din 1941, unde fusese trimis de statul român ca profesor de limba română la Universitatea din Madrid şi consilier cultural pe lângă Legaţia de acolo. În 1943 a întemeiat Institutul român de cultură de la Madrid.
Busuioceanu a colaborat la mai toate revistele literare din exil, a ţinut conferinţe de cultură la emisiunile pentru străinătate ale postului de radio Madrid. În ţară tradusese cu măiestrie din Rilke, von Hofmannsthal, Whitman, Tagore, dar a lăsat şi numeroase interpretări din poezia spaniolă şi admirabile traduceri din lirica mistică a sfântului Juan de la Cruz. Volumele de versuri scrise direct în spaniolă l-au consacrat, cum criticii iberici cei mai exigenţi au recunoscut-o, poet spaniol de întâia mărime.
Membru al Academiei critice de artă de la Madrid, a scris de asemenea despre pictorii spanioli moderni.
Discipol al lui Vasile Pârvan, Busuioceanu s-a ocupat, intens şi cu pasiune, de „mitul dacic în istoria şi cultura Spaniei”, ajungând la descoperiri importante şi la concluzii sugestive.
Strânsese dovezi despre continuitatea populaţiei autohtone în Dacia romană şi plănuia o lucrare vastă, pe care o şi anunţase la Gallimard, despre martirii şi împăraţii romani de origine geto-dacă.