Biblioteca Aman îşi trimite soli la Washington

prioteasa dindirica Biblioteca Aman îşi trimite soli la Washington poze

Marţi, 25 septembrie 2012, a avut loc o conferinţa de presă prin care s-a anunţat participarea Bibliotecii “Judeţene Alexandru și Aman”, la Conferinţa Internaţională Beyond Access. La aceasta au participat Ion Prioteasa, președitele Consiliului Județean Dolj și Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene Dolj. În deschiderea conferinţei, managerul Bibliotecii Județene a expus beneficiile unei astfel de participări la această prestigioasă întâlnire dar și modul în care a avut loc selecția națională în urma căreia Biblioteca Județeană Dolj a fost selectată pentru a reprezenta serviciile inovatoare derulate în Dolj: „La sfârşitul săptămânii acesteia reprezentanţi din judeţul Dolj, este vorba despre doamna bibliotecar Cristina Avram de la biblioteca Melineşti, Nicoleta Traşcă coordonator judeţean Biblionet şi eu, vom reprezenta Biblioteca Judeţeană Dolj, dar şi România la o conferinţă internaţională la Washington, o conferinţă care aduce în faţă serviciile inovatoare din lume, servicii care ajută comunităţile unde există biblioteci, le ajută să se dezvolte din punct de vedere economic şi financiar, din punct de vedere al locurilor de muncă, dar şi pentru a face viaţa mai uşoară comunităţilor respective.
Este o conferinţă extrem de importantă, au fost selectate 20 de biblioteci din lume care, fiecare în parte, prezintă un anumit serviciu, vor prezenta acolo respectivul serviciu urmând ca cinci din cele 20 să fie premiate, să primească 10.000 dolari, bani care ar trebui să fie utilizaţi pentru extinderea serviciului respectiv.
România va participa la această Conferinţa „Beyond Access” prezentând parteneriatul semnat între Biblionet şi APIA la nivel central, iar pentru că judeţul Dolj a fost un judeţ fruntaş în implementarea acestui proiect noi vom merge acolo şi vom împărtăşi experienţele noastre referitoare la acest parteneriat.
A fost un parteneriat benefic pentru o mare parte din fermierii români, ne referim strict la cei din mediul rural pentru că acolo erau cele mai multe probleme, oamenii care aveau suprafeţe foarte mici de teren nu se mai deplasau în centru, cum e cazul la Craiova, pentru a-şi depune cererile pentru subvenţii.
În anul 2011 biblioteca judeţeană, cu ajutorul doamnei Nicoleta Traşcă a instruit câţiva bibliotecari din Dolj, persoane care sunt extrem de active în comunitatea lor, recunoscute, ajutându-i pe fermieri cum să completeze acele cereri online. În anul 2011 am avut 3.862 cereri în bibliotecile publice din judeţul Dolj. Rezultatele parţiale ne fac să fim mândri că am iniţiat acest program”.

dindirica prioteasa biblioteca Biblioteca Aman îşi trimite soli la Washington poze
Preşedinte Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a subliniat importanța acestui serviciu în cadrul comunităților locale: „ Îmi face o deosebită plăcere să fiu prezent azi la Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman, una dintre cele mai active instituţii din cadrul Consiliului Judeţean şi ori de câte ori deschidem ziarul putem vedea activităţi speciale făcute cu copii, cu persoanele vârstnice, lansări de carte şi multe altele. Apariţia programului Biblionet a însemnat pentru judeţul Dolj o provocare preluată de colectivul bibliotecii şi s-a dus o luptă cu primăriile şi cu primarii să se păstreze un post de bibliotecar, să se păstreze biblioteca satului şi astfel oamenii să poată pune mâna pe o carte ca s-o citească. Cred că televizorul ne-a îndepărtat de lectură şi nu poate să înlocuiască nimic, nici măcar internetul plăcerea de a citi o carte. Ce a însemnat Biblionet? 66 de localităţi din judeţul Dolj au fost dotate cu calculatoare, iar personalul din fiecare bibliotecă a fost instruit şi am avut de asemenea o întâlnire cu cei de la Bucureşti, cei care gestionează acest program şi aceştia ne-au felicitat că am fost prima bibliotecă din ţară cu aceste rezultate şi aşa cum spune şi domnul director al bibliotecii mai sunt încă 27 de biblioteci care urmează să intre în program şi să fie dotate cu ceea ce le trebuie şi de asemenea aici e noutatea că au fost selectaţi colegii noştri să participe la întâlnirea de la Washington.
Se petrec şi alte lucruri decât cele pe care le ştim, un mod deosebit de a citi o carte şi inovaţia a fost aceasta de a-i ajuta pe oamenii din fiecare localitate să poată să primească o subvenţie de la Uniunea Europeană, iar cei care nu aveau posibilitatea să se înscrie pe internet şi nu aveau cunoştinţele necesare au beneficiat de o instruire ca fiecare să ştie cum să-şi introducă datele pe calculator.
Eu sunt deosebit de impresionat de ceea ce se întâmplă la bibliotecă, iar cele trei persoane, Domnul director al bibliotecii, doamna Nicoleta Traşcă coordonator şi colega de la Melineşti au avut rezultate deosebite. La această conferinţă se acordă premii care sunt aduse în ţară şi puse în operă în fiecare judeţ. Dorim să facem şi mai multe lucruri şi cu siguranţă le vom face în următorii patru ani. Vă felicităm şi sunteţi importanţi şi de aceea am dorit să fiu alături de dumneavoastră astăzi”.
Beyond Access este o organizaţie nonguvernamentală care identifică bibliotecari care lucrează în parteneriat cu organizaţii guvernamentale şi din domeniul dezvoltării pentru a adresa nevoile comunităţilor din următoarele domenii: educaţie, sănătate, agricultură, dezvoltare economică, şi participare cetăţenească. Participanţii trebuie să demonstreze o preocupare constantă în domeniul dezvoltării Conferinţa Internaţională Beyond Access se desfăşoară în perioada 1-3 octombrie la Washington DC.
Aici participă reprezentanţi din 20 de ţări, iar ţara noastră este reprezentată de Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” care a depus un proiect pentru Biblioteca Comunală Melineşti, proiect prin care biblioteca publică ajută comunitatea în atragerea de fonduri pentru fermieri, prin completarea cererilor de subvenţie în bibliotecă, de pe computerele primite în cadrul Programului Biblionet.
S-au depus proiecte din 20 de ţări pe diferite domenii : sănătate, familie, angajament civic, informaţii de acces financiar, incluziune, agricultură şi altele.
Proiectele au fost selectate în urma unei selecţii riguroase.
Conferinţa constă în participarea la ateliere de lucru, proiectul trebuie prezentat de echipă, participanţii interacţionează cu reprezentanţii celorlalte ţări, contribuie cu idei noi.
Participarea la ateliere şi Conferinţă va contribui cu idei noi de dezvoltare practică în România, şi va permite împărtăşirea şi diseminarea informaţiilor din întreaga lume, în bibliotecile româneşti.
Se prevede continuarea proiectului, având partener pe Beyond Access.
Astfel, se vor organiza evenimente regionale după un plan stabilit, urmând implementarea lui în România.
Biroul de Presă al
Bibliotecii Judeţene
Al. şi Aristia Aman