Biblioteca Aman: Festival de film rusesc KINO 2012

 

kino craiova Biblioteca Aman: Festival de film rusesc KINO 2012 poze

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” Craiova, secţia adio –video găzduieşte Festivalul de film rusesc KINO 2012 – ediţia a II-a în săptămâna 1-7 octombrie . În fiecare zi, începând cu ora 18, va fi difuzat un film după programul de mai jos:
Programul Săptămânii premierelor cinematografice rusești pe marele ecran din Craiova
1-7 octombrie 2012
ACCESUL ESTE LIBER!

Luni, ULTIMUL CANTON (2010) – regizor Aleksei Ucitel’, Irina Gorlova
Dramă
Acţiunea filmului se petrece în Siberia în anii de după cel de-al doilea război mondial. Ignat, mecanicul unei locomotive cu aburi, erou de război ajuns până la Berlin, nimereşte prin voia sorţii la capătul lumii, într-o aşezare a unor exilaţi. Să conducă locomotiva, să simtă puterea acestei maşinării, viteza, libertatea şi hazardul devin raţiunea de a trăi a lui Ignat. Prin vântul ca de gheaţă şi prin pădurile înzăpezite el îşi conduce locomotiva spre necunoscut unde îi este sortit să îşi găsească iubirea. În taiga se ascunde de întreaga lume nemţoaica Elsa care trăise câţiva ani în pădure ca o sălbăticiune luptându-se pentru viaţa sa.

Marți, GAMBITUL TURCESC (2005), regizor Djanik Faiziev
Aventuri, poliţist
Filmul se bazează pe romanul cu acelaşi nume al lui Boris Akunin, roman ce urmăreşte aventurile lui Erast Fandorin în timpul războiului ruso-turc din 1877-1878. Eroul o întâlneşte pe frumoasa Varvara Andreevna Suvorova pe când acesta se îndrepta spre trupele ruseşti pentru a-şi vedea logodnicul. Cu ajutorul ei, Fandorin reuşeşte să dejoace planurile spionului ascuns în rândurile armatei ruseşti.

Miercuri, POVESTEA COSMOSULUI MEU [ROMADESUS] (2009), regizor Iana Poliaruş
Comedie optimistă
Într-o zi, locuitorii unui apartament comunal din Petersburg, uitându-se pe fereastră, vor vedea în locul curţii obişnuite ceva de neînţeles. Până să îşi dea seama ce se întâmplă, viaţa lor este dată peste cap.

Joi, BUNICA TOSIA (2003), regizor Lidia Bobrova
Dramă
„Babusia” îi spuneau cu afecţiune nepoţii pentru care ea era cel mai important om din lume.
Au trecut ani. Nepoţii au crescut şi şi-au întemeiat propriile familii. Bunica şi-a vândut casa, banii obţinuţi i-a dat nepoţilor, iar ea a rămas să locuiască împreună cu fiica şi ginerele. Vera, fiica sa, se îmbolnăveşte şi moare, iar ginerele refuză să mai locuiască cu fosta soacră, intenţionând să îşi refacă viaţa.

Vineri, CREDINŢĂ (2009), regizor Lidia Bobrova
Dramă
La baza filmului stau trei povestiri ale lui Vasili Şukşin care au în comun eroul principal: Maksim. Maksim este chinuit de o nostalgie de neînţeles şi încearcă să îi găsească o cauză. El încearcă să demonstreze că o boală sufletească este la fel de îngrozitoare ca şi celelalte boli de care poate suferi un om.

Sâmbătă, GEORG (2008), regizor Peeter Simm
Dramă
Melodii de neuitat, un timbru vocal unic şi o voce care mişca sufletul oricărui ascultător. O enigmă pentru femei, o autoritate pentru bărbaţi, Georg Ots a fost un cântăreţ apreciat de nomenclatura comunistă din URSS, dar şi de milioane de oameni obişnuiţi.
Filmul prezintă viaţa lui, nicidecum simplă, aşa cum s-ar crede, privită prin ochii soţiei sale, ai femeii care a trăit alături de el mai bine de 20 de ani.

Duminică, EFECT DE SERĂ (2005), regizor Valeri Ahadov
Dramă
După ce i se fură bagajele în gară, Rita se trezeşte singură, fără acte, bani sau prieteni, într-un oraş străin şi rece. Întâmplător, face cunoştinţă cu Nemoi (Mutul) un vagabond la vârsta adolescenţei cu care treptat ajunge să lege o prietenie strânsă. Cei doi tineri trec printr-o serie de întâmplări neverosimile.
Evenimentul marchează debutul ultimei luni a celei de a doua ediții a Caravanei filmului rusesc KINO+ în România, cea mai prestigioasă manifestare cineculturală de acest tip din spațiul românesc. După ce a poposit la Bucureşti, Brăila, Tulcea, Botoşani, Constanţa, Slatina, Slobozia, Galaţi, Brașov, Buzău și Oradea, Festivalul de film rusesc Kino+ oferă marelui public din Craiova, Tîrgu Mureș și Piatra Neamț acces gratuit la filme de calitate, în regia mai multor generații de regizori ruși. Proiecțiile vor avea loc simultan în Craiova, Tîrgu Mureș și Piatra Neamț, urmând ca pe parcursul lunii octombrie evenimentul să se desfășoare și în Cluj-Napoca, Timișoara, Suceava, Iași și Bacău.
Traducerea şi adaptarea filmelor a fost realizată de studenţii Universităţii din Bucureşti în cadrul Concursului studenţesc de subtitrări Kino+ 2012, prima etapă a proiectului.