Biblioteca Aman: Colocviile Cinematografice Lunare – Battle Royale

royale Biblioteca Aman: Colocviile Cinematografice Lunare   Battle Royale poze

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, secţia audio-video şi American Corner Craiova, vă invită marţi, 13 noiembrie, ora14:00, la o nouă ediţie a Colocviilor Cinematografice Lunare realizate de lector univ. dr. Cătălin Ghiţă. Filmul care va fi prezentat, difuzat şi comentat este o producţie din anul 2000, în regia lui Kinji Fukasaku şi se intitulează Battle Royale.

„Filmul Battle Royale oferă o lectură postmodernă şi nivelatoare de distincţii a scenariului de tip high modernism propus de William Golding în Lord of the Flies (1954), a unei lupte dintre obscurantismul iraţional şi democraţia raţională. De data aceasta, rolul lui Piggy este preluat de un duo metonimic, compus din adolescentul Shuya şi de prietena lui, Noriko, însă chiar şi acest cuplu inocent este, treptat, silit să mutileze şi să ucidă pentru a rămâne în viaţă.
Pentru că trebuie să-şi abandoneze pasivitatea şi principiile de camaraderie, virtual toate personajele capătă contururi diabolice, ceea ce face ca psihologia lor să fie şi mai mult revendicată, fie şi la nivelul simbolismului implicit, de mecanismele prezente în acea zonă regresivă a psihicului uman investigată de Golding şi asociată cu bestialul satanic (să nu uităm că Împăratul Muştelor este o transcriere literală a numelui unuia dintre cei şapte prinţi infernali, Beelzebub)”.