Bianca Predescu ar ascunde Teatrul Liric de concedieri sub fusta regală Filarmonicii Oltenia

m bianca predescu Bianca Predescu ar ascunde Teatrul Liric de concedieri sub fusta regală Filarmonicii Oltenia poze

Consilierul local al PSD Bianca Predescu, avocat de profesie, spune că Teatrul Liric “Elena Teodorini” din Craiova trebuie scutit de concedierile ordonanţei nr. 63. 

Pe principiul “ce se naşte din pisică, şoareci mănâncă”, Bianca Predescu argumentează că Teatrul Liric ar trebui să beneficieze de acelaşi tratament ca şi Filarmonica Oltenia, instituţie scutită in extremis de concedieri pentru că a fost înfiinţată prin decret regal şi nu printr-o hotărâre a autorităţilor locale. Mai ales că teatrul liric nu şi-a început existenţa ca instituţie distinctă, ci a funcţionat vreme îndelungată ca secţie a Filarmonicii Oltenia, prin urmare ar trebui să scape de restructurare pe acelaşi calapod. Bianca Predescu va iniţia de altfel un proiect de hotărâre a consiliului local pentru salvarea posturilor de la Teatrul Liric.

“În urma activităţii de două săptămâni pe care am susţinut-o alături de domnul director Dinulescu, directorul economic al Teatrului Liric, am procurat toate actele necesare reconstituind o situaţie de drept ce ţine de regimul juridic al Teatrului Liric din Craiova. El a funcţionat anterior anului 1979, şi chiar anului 1970, ca secţie a Filarmonicii de stat Oltenia, instituţie de cultură înfiinţată prin lege promulgată de regele Mihai, care face parte dintre instituţiile care fiind create de un organ central nu intră sub incidenţa OUG 63/2010. Astfel, Filarmonica a fost reţinută de către ministere lista anexă a instituţiilor de cultură ce sunt exceptate de la aplicarea articolului 3 a Ordonanţei 63. Organele de conducere de la Teatrul Liric au fost luate prin surprindere şi au avut nevoie de timp pentru a-şi procura actele necesare. Dânşii au funcţionat ca secţie a Filarmonicii. Avem un act central care dispune reorganizarea instituţiilor de cultură şi crearea ansamblurilor profesioniste de cântece. Secţia de operetă a Filarmonicii se va desprinde în 1979 de Filarmonica Oltenia. În hotărârea de guvern 877/1970 se arată că reorganizarea se dispune la nivel central, numai că măsurile concrete de punere în aplicare vor fi aduse la îndeplinire de comitetul de stat pentru artă şi cultură şi de comitetele executive ale consiliilor judeţene”, a declarat Bianca Predescu.