Berceanu: Salariile directorilor rămân plafonate până în iulie

m berceanu Berceanu: Salariile directorilor rămân plafonate până în iulie poze

Ministrul Radu Berceanu spune că toate salariile de directori la societăţile şi companiile patronate de MTI sunt plafonate la nivelul salariului de secretar de stat. Ordonanţa care le plafonează expiră în iulie, dar poate fi prelungită de Guvern, spune ministrul.Şeful MTI spune că niciunul din directorii din subordine nu a depăşit plafonul stabilit prin OUG nr, 114/2009. Actul normattiv expiră în luna iulie a acestui an, dar poate fi prelungit printr-o decizia a guvernului.

“Referitor la unele informaţii eronate şi distorsionate apărute în mass-media despre salariile pe care ar urma să le aibă directorii generali ai unităţilor aflate în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, facem următoarele precizări:
1 În întocmirea proiectelor de buget pe anul 2010 ale operatorilor economici s-a luat în calcul actuala legislaţie, care prevede că salariile directorilor generali ai companiilor şi societăţilor sunt plafonate la nivelul salariului de secretar de stat.
Facem precizarea că absolut toţi directorii generali ai operatorilor economici cu capital sau patrimoniu integral ori majoritar de stat aflaţi în subordinea, coordonarea şi sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii au salariul plafonat la nivelul funcţiei de secretar de stat (4.693 RON).
Ordonanţa de Guvern care prevede plafonarea respectivă expiră, însă, în data de 30 iunie 2010, iar proiectele de buget au fost întocmite strict conform acestei realităţi legislative.
Astfel, în proiectele de bugete de venituri şi cheltuieli, drepturile salariale ale directorilor generali ai operatorilor economici s-au calculat conform prevederilor OUG 114/2009:
A) de la 1 ianuarie 2010 până pe 30 iunie 2010: indemnizaţia lunară la nivelul funcţiei de secretar de stat;
B) începând cu data de 1 iulie 2010: câştigul lunar urmează să fie stabilit prin Hotărârea membrilor Consiliului de Administraţie în contractul de mandat, dar el trebuie să corespundă strict realităţilor economico-sociale din acel moment.
Guvernul are autoritatea să decidă, însă, prelungirea valabilităţii Ordonanţei care prevede că salariile managerilor operatorilor economici sunt plafonate la nivelul salariului unui secretar de stat, astfel că directorii generali şi-ar putea menţine actualele câştiguri lunare (plafonate la nivelul funcţiei de secretar de stat) pe parcursul întregului an.
1. La operatorii economici care au înregistrat profit în 2009, nivelul cheltuielilor cu personalul nu va depăşi nivelul anului precedent, actualizat cu indicele de inflaţie.
2. La operatorii economici care au înregistrat pierderi în anul 2009, cheltuielile cu personalul în 2010 vor fi la nivelul celui înregistrat în 2009.
Informaţiile potrivit cărora în prezent există directori generali ai unor companii aflate în subordinea, în coordonarea sau dub autoritatea MTI care să aibă salarii nete mai mari de 4.693 RON sunt eronate şi nefondate. Toţi directorii generali ai companiilor din subordinea ministerului au salarii plafonate la nivelul salariului de secretar de stat.
Informaţiile care acreditează ideea că salariile managerilor operatorilor economici se vor mări cu certitudine sunt neadevărate, întrucât Guvernul are autoritatea să prelungească valabilitatea Ordonanţei care prevede plafonarea câştigurilor lor salariale”, precizează un comunicat al MTI.