BEC: Birourile electorale ale secţiilor de votare funcţionează cu minimum patru membri

vot 083 BEC: Birourile electorale ale secţiilor de votare funcţionează cu minimum patru membri poze

Biroul Electoral Central constituit în vederea referendumului de demitere a preşedintelui a stabilit componenţa minimă pentru birourile de secţie. 

Potrivit hotărârii BEC adoptate ieri, birourile electorale de secţie constituite în mod obişnuit din preşedinte şi maximum 6 reprezentanţi ai partidelor politice pot funcţiona cu minimum patru membri, inclusiv preşedintele.

Dacă numărul minim nu este atins (de exemplu în cazul în care cel puţin trei din cele şase partide parlamentare nu îşi desemnează câte un reprezentant), atunci preşedintele Tribunalului din judeţul respectiv poate completa biroul de secţie cu persoane de pe lista de propuneri întocmită în vederea tragerii la sorţi a preşedinţilor de birou.

Regula este valabilă pentru secţiile de votare din ţară. Birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate funcţionează legal cu mimimum trei membrii, inclusiv preşedintele, a stabilit BEC. În lipsa delegaţilor din partea formaţiunilor politice, birourile electorale din străinătate sunt completate cu persoane cu bună reputaţie şi fără apartenenţă politică, dintr-o listă întocmită de Ministerul Afacerilor Externe.