Băsescu îi scrie lui Geoană să-i reexamineze legea lui Boc

m basescu tricolor Băsescu îi scrie lui Geoană să i reexamineze legea lui Boc poze

Administraţia Prezidenţială a dat publicităţii printr-un comunicat de presă textul cererii de reexaminare a legii pensiilor trimisă Parlamentului. 

Iată comunicatul integral

COMUNICAT DE PRESĂ
(07 octombrie 2010)

REF: Cererea de reexaminare asupra Legii privind sistemul unitar de pensii publice

Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis joi, 07 octombrie a.c., Parlamentului României, în temeiul articolului 77 alineatul 2 din Constituţia României, cererea de reexaminare asupra Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

Vă transmitem textul integral al cererii:

Bucureşti, 7 octombrie 2010

Domnului Mircea-Dan Geoană
Preşedintele Senatului

În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE
a
Legii privind sistemul unitar de pensii publice

Motivele cererii sunt următoarele:
1. Legea privind sistemul unitar de pensii publice stabileşte la articolul 53 alin. (1) că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, în temeiul principiului egalităţii.

2. Ţinând cont de realităţile socio-profesionale şi de activitatea zilnică a femeilor, considerăm că este necesară stabilirea diferenţiată a vârstei standard de pensionare pentru bărbaţi şi femei.

3. De altfel, în acest sens, inclusiv prezenta lege, prin dispoziţiile art. 56 alin. (4) şi art. 60 alin. (2), instituie derogări de la principiul egalităţii, prin stabilirea unor reduceri diferenţiate, pe criterii de gen, ale vârstelor standard de pensionare.

4. Având în vedere aspectele menţionate mai sus, considerăm că este oportună modificarea art. 53 alin. (1) al Legii, în sensul stabilirii vârstei standard de pensionare pentru femei la 63 de ani.

5. Pentru aspectele semnalate şi ţinând cont de competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

TRAIAN BĂSESCU
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

Departamentul Comunicare Publică