AVERTIZARE HIDROLOGICA NR. 33 DIN 16.05.2014 – DUNĂRE- Creşteri de debite şi niveluri

AVERTIZARE HIDROLOGICA NR. 33 DIN 16.05.2014 – DUNĂRE- Creşteri de debite şi niveluri  cu  depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE 

 

 

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:

Data: 17.05.2014 ora 06:00 – 26.05.2014 ora 18:00

 

TEXTUL MESAJULUI:

 

Având în vedere situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), se prognozează producerea de creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE pe sectorul românesc al Dunării (aval de S.H.E.N. Porţile de Fier), după cum urmează:

 

COD GALBEN

 

 

            – Incepând cu data de 17.05.2014 ora 06:00 pe Dunăre pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier (sector îndiguit aval Gruia) – Zimnicea (judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman).

 

            – Incepând cu data de 20.05.2014 ora 06:00 pe Dunăre pe sector aval Zimnicea (judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Ialomita, Constanţa , Galaţi şi Tulcea).

 

 

 

 

 

 

COD PORTOCALIU

 

            – Incepând cu data de 19.05.2014 ora 06:00 se instituie COD PORTOCALIU pe Dunăre pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier – Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia) – judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman).

Momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influenţat semnificativ şi de modul de  exploatare al S.H.E.N. Porţile de Fier.

 

           

NOTĂ:

 

            Prognoza debitelor maxime pe Dunăre la intrarea în ţară are un grad ridicat de incertitudine în acest moment datorită variaţiilor foarte mari din ultimele zile ale prognozelor de debite maxime primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia pentru afluenţii Dunării, generate de severitatea excepţională a fenomenelor hidrometeorologice mai ales din bazinele hidrografice ale afluenţilor principali ai Dunării (Sava şi Morava).

            Menţionăm că ploile torenţiale deosebit de însemnate cantitativ care s-au înregistrat în ultimele zile în bazinele hidrografice din Serbia şi din Bosnia – Herţegovina au generat viituri excepţionale care în multe bazine hidrografice au atins sau chiar au depăşit valorile maxime istorice, ca urmare a acestor fenomene periculoase deosebit de severe fiind instituit în Serbia şi Bosnia – Herţegovina, la nivel naţional, Starea de Alertă.

 

In funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.

 

 

Intocmit,

Ştefan Dumitru

 

Director  C.N.P.H.

Dr. ing. Marius Mătreaţă