Asociația PRO DEMOCRAȚIA – Club Craiova: OBSERVAREA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE DIN NOIEMBRIE 2019, ca organizație parteneră în Coaliția „Fiecare Vot”

m carla stoica apd Asociația PRO DEMOCRAȚIA – Club Craiova: OBSERVAREA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE DIN NOIEMBRIE 2019, ca organizație parteneră în Coaliția „Fiecare Vot” poze

Asociația PRO DEMOCRAȚIA – Club Craiova anunță că va monitoriza organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019, ca organizație parteneră în Coaliția „Fiecare Vot”.

Persoanele interesate să participe ca observatori voluntari (activitate neremunerată) trebuie să aibă cetățenia română, drept de vot și să nu facă parte dintr-un partid politic.

Înscrierile se fac exclusiv online, prin platforma Fiecarevot.ro, coordonată de Geeks for Democracy. Pentru primul tur, termenul limită de înscriere este 2 noiembrie pentru străinătate și 5 noiembrie pentru țară.

Recrutarea și acreditarea observatorilor, organizarea sesiunilor de training, coordonarea echipelor de observatori și susţinerea activităţii acestora în zilele alegerilor, precum şi raportarea concluziilor se realizează de către organizații active la nivel național: Expert Forum, Observatorul Electoral, Centrul pentru Resurse Civice (Constanța), Centrul pentru Studiul Democrației (Cluj), Asociația Pro Democratia – Club Craiova, Civica (Iași), GHEPart (Curtea de Argeș).

Observarea alegerilor vizează exclusiv integritatea procesului electoral, de aceea, observatorii trebuie să fie fără excepție imparțiali și să nu se implice în campania electorală. Toți observatorii încep activitatea cu o oră înainte de deschiderea secțiilor de votare și o încheie după ora 21:00, odată cu închidere secțiilor.

Se vor organiza sesiuni de pregătire online (cu sprijinul Rezistența TV) și offline pentru observatori înaintea alegerilor, în București și în țară. În ziua scrutinului, fiecare observator va completa fişe de observare sau va putea utiliza aplicația pentru smartphone realizată de Code4 România și va fi în legătură continuă cu echipa FiecareVot, online și prin call-center 0800 080 200.

Toate detaliile privind înscrierea se găsesc pe www.fiecarevot.ro. FiecareVot este o iniţiativă civică pentru observarea alegerilor şi referendumurilor. Scopul activităţii observatorilor este acela de a identifica şi semnala autorităţilor şi publicului neregulile survenite în procesul electoral.

FiecareVot se bazează în primul rând pe efortul voluntar si neremunerat al cetăţenilor neafiliaţi politic, cu spirit civic. Până acum peste 3000 de cetăţeni au participat la observare prin intermediul platformei FiecareVot. Proiectul a început la alegerile europarlamentare din 2014 şi a continuat la fiecare scrutin organizat până în prezent.

De atunci, numărul organizaţiilor societăţii civile care participă la FiecareVot a crescut, iar începând cu 2016 proiectul a devenit mai amplu, odată cu dezvoltarea platformei de înscriere online şi a aplicaţiei MonitorizareVot. Proiectul va continua la alegerile din 2019 și 2020.

Carla Stoica Preşedintă Asociaţia Pro Democraţia Club Craiova