ARC: Sute de craioveni au luat parte la mitingul „Spune NU Kozlodui!”

 

DSC 9203 2 ARC: Sute de craioveni au luat parte la mitingul „Spune NU Kozlodui!” poze

 

Aproximativ 400 de craioveni au participat pe 25 aprilie 2018 la un miting împotriva centralei nucleare și depozitului pentru deșeuri radioactive de la Kozlodui. Evenimentul a fost organizat de membrii Platformei Civice anti Kozlodui și a avut și o valență comemorativă, desfășurându-se cu o zi înainte de împlinirea a 32 de ani de la cel mai mare accident nuclear din istorie, cel de la Cernobîl. Mesajele vorbitorilor au fost puternice, iar mulți cetățeni au dorit să ia cuvântul și au  rămas să discute cu organizatorii la finalul evenimentului, dovedind că îngrijorarea comunității este din ce în ce mai mare, iar craiovenii sunt tot mai conștienți de pericolul de la Kozlodui.

„Atragem atenția autorităților locale și centrale că drepturile noastre trebuie să fie efective, nu doar formale. Degeaba avem Articolul 34 din Constituție care ne asigură dreptul la sănătate, degeaba avem Articolul 35, care ne garantează dreptul la un mediu sănătos, dacă acestea nu sunt, în realitate, respectate. Așa cum noi toți, cei din această platformă civică, venim în spațiu public cu informații, la fel și autoritățile ar trebui să fie transparente, să ne furnizeze informațiile necesare și să nu mai evite problema referendumului, să nu mai neglijeze voința oamenilor. Nu vrem să creăm panică, dacă noi greșim, și ar fi bine să greșim, autoritățile locale și centrale să vină și să dovedească acest lucru cu fapte concrete. Pe voi, craiovenii, vă rugăm să vă alăturați demersului nostru, să ne contactați, să ne transmiteți mesajele dumneavoastră, să vă implicați. Dacă vom fi mai mulți, vocea noastră va fi mai puternică” a spus av. Lucian Săuleanu, președinte ARC și cofondator al Platformei Civice, care a făcut, în ultimele luni, demersuri către instituțiile europene și autoritățile române pentru a evidenția nelegalitatea proiectelor aflate în derulare la Kozlodui și pentru a cere stoparea acestora.

DSC 3018 ARC: Sute de craioveni au luat parte la mitingul „Spune NU Kozlodui!” poze

Un mesaj care a înmărmurit participanții a fost cel al lui Claudiu, un student din Bechet care a cerut permisiunea de a spune câteva cuvinte: „Nu cred că este cineva mai afectat ca mine aici. Sunt din Bechet, tatăl meu a murit acum două luni de leucemie acută la vârsta de 47 de ani, o vârstă atipică pentru o astfel de boală. Mama este suspectă de cancer tiroidian. Autoritățile habar nu au ce se întâmplă, îmi pare rău că nu se află aici mai multe persoane din zona de sud, de unde sunt, consiliul local nu s-a implicat.”

Menționăm că Platforma Civică a transmis invitații către primăriile din comunitățile afectate. Primăria Dăbuleni și Primăria Bechet au transmis mesaje, însă niciun reprezentant nu a fost prezent. Cele două administrații au spus că sprijină inițiativa și se poziționează împotriva proiectelor nucleare de la Kozlodui.

Polixenia Stancu, șefa Clinicii de Oncologie Pediatrică a Spitalului de Urgență Craiova, a vorbit din nou despre implicațiile medicale ale iradiațiilor: „Știu ce înseamnă durerea, ce înseamnă grijile, ce înseamnă viața unei familii cu un copil bolnav de cancer, cu injecții, perfuzii, tratamente de lungă durată… Apar tot mai multe cazuri acum, apar și 4 cazuri de leucemie în același timp. Și în afara cancerului, apar malformații congenitale din cauza iradiațiilor. Dacă în privința factorilor genetici nu putem interveni, trebuie să luptăm să eliminăm factorii de mediu, precum radiațiile.”

Luminița Simoiu, președinte al Asociației Civice pentru Viață și fost expert ONU în arme chimice,  a detaliat proiectele din Bulgaria și a transmis următorul mesaj: „Și noi suntem oameni obișnuiți ca dumneavoastră, suntem oameni care și-au dedicat timpul liber pentru a lupta pentru viața și sănătatea craiovenilor și a doljenilor. Le mulțumim celor 15000 de craioveni care au semnat pentru organizarea unui referendum și sperăm ca autoritățile să dea curs revendicărilor cetățenilor pentru că un astfel de demers este de maximă importanță. Vă rugăm să fiți prezenți și activi. Nu uitați că lucrurile rele se întâmplă din cauza pasivității oamenilor buni.”

            Ringo Dămureanu, președinte Forța Legii, originar din zona Călărași, comunitate afectată, a ținut să menționeze următoarele: „E bine să știți că autoritățile despre care vorbim, începând cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, conducătorul administrației publice județene, primarul municipiului, primarii din Valea Dunării au fost astăzi aici, în sala de sus, la ora 11:00, la o dezbatere privind viitorul economiei locale. Întrebarea este dacă vedem această economie cu sau fără oameni. În zona din care eu provin și unde am copilărit, lucrurile sunt cât se poate de triste, grădinile sunt mănite, negre, animalele pasc iarbă contaminată, tinerii și adulții mor de cancer. Există ulițe întregi în care cu greu găsești în viață un bărbat de 40 de ani. Eu cred că această acțiune va avea sorți de izbândă, depinde numai și numai de noi.”

 

Iată și alte mesaje transmise de vorbitorii de la mitingul „Spune NU Kozlodui!”:

 

Liana Babiac, fostul Grup de Acțiune Civică: „Activitățile curente nu pot avea loc fără viață și fără sănătate. Toate visele noastre se duc de râpă fără acestea. Faceți o mică pauză și gândiți-vă la ce este cu adevărat important.”

Carla Stoica, președinte al Asociației Pro Democrația Club Craiova: „Autoritățile locale trebuie să facă toate eforturile pentru organizarea unui referendum la nivel local sau regional. Să învățăm din greșelile trecutului, să învățăm să fim uniți, să ne respectăm unii pe ceilalți și să luptăm pentru această comunitate și pentru ca generațiile ce urmează să aibă un viitor.”

Lucian Zuleanu, președinte al Asociației C.R.O.N.O. : „Decizia de a ne alătura coaliției anti Kozlodui s-a bazat și pe motive subiective. În 1986, când a avut loc accidentul de la Cernobîl, eram la școală, îmi aduc aminte că în vara aceea nu am putut merge la mare, nu am putut ieși afară, iar la școală era interzis să vorbim despre Cernobîl. Gândiți-vă că Cernobîl era la 1500 kilometri de noi, iar Kozlodui se află la 60 de kilometri. N-aș vrea ca vreodată Craiova să ajungă un oraș pustiu, lipsit de oameni, lipsit de viață.”

Horațiu Buzatu, ARC: „Vreau să vă spun că energia nucleară nu este atât de curată precum se spune. Ea este curată dacă vorbim strict de producția de energie electrică. Cu totul altfel stau, însă, lucrurile dacă avem în vedere și deșeurile care rezultă din această activitate. Ori la Kozlodui urmează să fie instalat un depozit de deșeuri nucleare. Franța a început procesul de reducere a numărului de reactoare nucleare. Austria a renunțat la energia nucleară. Tare mă tem să nu avem de-a face cu o relocare a acestei activități, de fapt, așa cum mulți ani de zile industriile poluante din Occident s-au mutat în țările în curs de dezvoltare. În ultimii ani, nu mai puțin de 13 întâlniri bilaterale la nivel înalt între România și Bulgaria în ultimii 25 ani. Au existat chiar și ședințe comune ale celor două guverne, iar una dintre ele s-a petrecut acum 3 ani la Craiova.  Să nu credeți că pe agendă a figurat subiectul Kozlodui. Există chiar și un grup de lucru comun constituit de specialiști ai ambelor țări, așa că nu putem spune că nu avem organismele necesare. Din păcate, acestea doar bifează anumite acțiuni. Noi trebuie să forțăm aceste organisme să lucreze pentru a ne rezolva problemele.”

 

Matei Claudiu, inginer: „Există soluții alternative pentru producția energiei electrice curate. În sud avem 2-3000 hectare de deșert pe care s-ar putea pune panouri solare, producând până la 600.000 megawați, dacă ar exista interes și din partea noastră, și din partea bulgarilor.”

Roxana Știubei, studentă: M-am născut, am crescut și studiez în Craiova. Deși călătoresc în lume, casa mea este în Craiova, îmi doresc să rămân aici, să mă bucur de prieteni, să mă căsătoresc, să îmi întemeiez o familie, să am copii. Stă în puterea mea să duc o viață sănătoasă, să mânânc corect, să fac sport. Nu vreau ca eu și oamenii din jurul meu să trăim în pericol din cauza acestor radiații. Aleg să spun NU KOZLODUI și sper ca și voi, ceilalți, să alegeți ce este mai important pentru viața voastră. Sănătatea noastră contează!”

 

La mitingul din Craiova au luat cuvântul și alți oameni din public, elevi de la Liceul de  Artă „Marin Sorescu” și studenți ai Facultății de Chimie din Craiova.