“Arată că îţi pasă! Fii albastru pentru autism!”

primaria craiova fatada1 Arată că îţi pasă! Fii albastru pentru autism! poze

La  initiativa Adunarii Generale a Natiunilor Unite data de  2 aprilie a fost declarata oficial drept Ziua Internationala de Constientizare si Sensibilizare in ceea ce priveste Autismul.

Recent, Secretarul General al Natiunilor Unite Ban Ki-moon a subliniat faptul ca numarul de copii care sufera de autism este in continua crestere, motiv pentru care a declarat ca fiind necesara “abordarea problemelor grave de stigmatizare si discriminare, alaturi de dificultatile in obtinerea ingrijirilor”.

In  anul 2011 in Romania au fost inregistrati aproximativ 3.900 de copii cu autism, raportul dinte baieti/fete fiind de 4 la 1. Din evidentele Asociatiei Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (A.N.C.A.A.R.) filiala Craiova in orasul nostru exista aproximativ 150 de copii si tineri cu tulburari din spectrul autist.  A.N.C.A.A.R. Craiova a infintat inca din anul 2003 un Centru de zi pentru recuperarea si reabilitarea copiilor si tinerilor cu TSA. Centrul este structurat dupa metoda TEACH , programul este  de luni pana vineri, intre orele 08:00 -16:00. Cei 12 beneficiari directi ( copii si tineri)  se bucura de terapie senzoriala, kinetoterapie, activitati de socializare, terapie ocupationala – programe care sunt puse in aplicare de cei 3 terapeuti angajati cat si de voluntari.

Pentru parintii persoanelor afectate de TSA se ofera  servicii de consiliere psihologica, indrumare si sprijin in vederea obtinerii diagnosticului de tulburare din spectrul autist .

Pe  2 aprilie 2012 cladiri importante din intreaga lume isi vor aprinde luminile albastre pentru constientizarea autismului si pentru a atrage atentia asupra acestei zile.

Primaria Municipiului Craiova si A.N.C.A.A.R. Filiala Craiova in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, Clubul Soroptimist International Craiova si  Clubul de dans Katamis isi propun sa creasca sansele de integrare socio-profesionala a persoanelor diagnosticate cu autism, sa creasca gradul de vizibilitate a problematicii autismului in societatea romaneasca si sa sprijine integrarea persoanelor diagnosticate cu TSA in societate .

Astfel in perioada 2 aprilie 2012 -13 aprilie 2012 in cadrul campaniei „ARATA CA ITI PASA ! FII ALBASTRU  PENTRU AUTISM!” vor avea loc o serie de actiuni dupa urmatorul program:

02.04.2012

ora 10 :00 – Conferinta de presa la sediul A.N.C.A.A.R.filiala Craiova situat pe strada Dimitrie Gerota nr.3.

ora 19 :30 – Piata Mihai Viteazu – Flash Mob, eliberare de baloane albastre

ora 20 :00  – Iluminarea cladirii Palace a Primariei Craiova in culoarea albastru (culoare  semnificativa  autismul pe plan international )

 

03.04.2012 – 06.04.2012

Saptamana ,,Scoala Altfel ‘’ – activitati comune la sediul A.N.C.A.A.R. Craiova intre tinerii cu T.S.A. si copii tipici din scolile craiovene

09.04.2012 – 13.04.2012

Expunerea lucrarilor realizate de beneficiarii centrului de zi “Dr. Innocenzo Fiore” si copii tipici din scolile craiovene in holul sediului central al Primariei Craiova.