Apele Române Jiu ne arată cum invizibilul e vizibil!

 

Administrația Bazinală de Apă Jiu a demarat, marți, 15 martie 2022, acțiunile dedicate sărbătoririi Zilei Mondiale a Apei, evenimente ce se desfășoară  sub sloganul “Să facem invizibilul, vizibil!”

Împreună cu voluntari ai Asociația “Ape fără Plastic”  reprezentanți ai Administrației Bazinale de Apă Jiu au desfășurat o amplă acțiune de igienizare a  lacului Ișalnița, pe râul Jiu, unde este montat barajul plutitor.

Igienizarea a marcat Ziua Internațională a Râurilor  și a deschis “Săptămâna apelor” (între 14 martie – Ziua Internațională a Râurilor – și 22 martie – Ziua Mondială a Apelor), participanții Apele Române Jiu  și Ape fără Plastic dorind să atragă un semnal de alarmă și, totodată, să sensibilizeze opinia publică cu privire la importanța păstrării calității râurilor.

Lăsăm fotografiile să “vorbească”, să  ne arate  un râu sufocat de gunoaie, cât de importantă este bariera plutitoare montată de cei de la Ape fără Plastic și cum ne ajută pe noi, fie că  suntem gospodari ai apelor, fie simpli cetățeni. Mai multe detalii pe Apele Române Jiu | Facebook

Și cum Ziua Mondială a Apei se va sărbători în 22 martie – anul acesta aducem “la suprafață“apele subterane: Să facem invizibilul vizibil!

Zilele viitoare urmează si alte acțiuni de igienizare, în toate subunitățile A.B.A Jiu din cele 4 județe ( Dolj, Gorj, Mehedinți și Hunedoara), alături de Apele Române Jiu anuntându-și intenția de a se alătura și alți colaboratori. Printre aceștia  CA Oltenia, Go România, Mai Mult Verde, primării, voluntari instituții de învățământ. 

 

  • “ Atragem încă o data atenția tuturor, că apa trebuie protejată de orice sursă de poluare. Râurile nu sunt tomberoane! Nu aruncați la întâmplare deșeurile, care vor ajunge, la final tot în apă! Să fim responsabili, înseamnă să ne pese! Vă așteptăm alături de noi, la marea acțiune de igienizare dedicată Ziei Mondiale a  Apei, ce se va desfășura chiar pe 22 Martie, arătând astfel că suntem uniți și gată  oricând Să păstrăm Apele curate!”

 

Știati că….?

𝐏𝐨𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐩𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐮𝐛𝐭𝐞𝐫𝐚𝐧𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐚𝐝𝐞𝐬𝐞𝐚 𝐮𝐧 𝐟𝐞𝐧𝐨𝐦𝐞𝐧 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐚𝐩𝐞 𝐢𝐫𝐞𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥: Aceasta poate avea consecinţe majore asupra folosirii rezervei subterane la alimentarea cu apă în scop potabil, iar depoluarea surselor de apă din pânza freatică este un proces foarte anevoios;

𝐄𝐱𝐢𝐬𝐭𝐚̆ 𝐨 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐝𝐞𝐩𝐞𝐧𝐝𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐚𝐩𝐞𝐥𝐞 𝐬𝐮𝐛𝐭𝐞𝐫𝐚𝐧𝐞 𝐬̦𝐢 𝐞𝐜𝐨𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐭𝐞𝐫𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐚𝐜𝐯𝐚𝐭𝐢𝐜𝐞: Efectul activităților umane asupra apelor subterane va avea impact asupra calității ecosistemelor acvatice și terestre direct dependente dacă așa-numitele reacții de atenuare naturală (biodegradarea în sol și subsol) nu sunt suficiente pentru a îndepărta poluanții.

 

Compartimentul Relaţii Presă și STCB