“Apa și Energia”- A.B.A Jiu sărbătorește Ziua Mondială a Apei 2014

WWD 2014 logoWhite EN “Apa și Energia”  A.B.A Jiu sărbătorește Ziua Mondială a Apei 2014 poze

În data de 22 martie, Administraţia Naţională „Apele Române” celebrează Ziua Mondială a Apei, pentru a aduce aminte tuturor cetăţenilor importanţa deosebită pe care o are apa în existenţa, conservarea şi dezvoltarea tuturor organismelor vii.

Administrația Bazinală de Apă Jiu a demarat marți, 18 martie 2014, acțiunile dedicate Zilei Mondiale a Apei – 22 martie. Aceste evenimente se vor desfășura pe parcursul întregii săptămâni, 18-22 martie 2014.

“Ca în fiecare an, pe data de 22 martie se sărbătoreşte “Ziua Mondială a Apei”. Desfăşurată pe întreaga Planetă, sub egida Naţiunilor Unite, această manifestare evidenţiază importanţa pe care o are apa în viaţa de zi cu zi. Cu această ocazie, Administrația Bazinală de Apă Jiu desfăşoară o serie de acţiuni menite să conştientizeze importanţa şi ponderea pe care o are apa în viaţa fiecăruia: acţiuni educative în şcoli şi grădiniţe unde se vor prezenta filmuleţe despre importanța apei în producerea energiei, istoria morilor de vânt, date despre microhidorcentrale, etc., se vor organiza concursuri de desene și eseuri având ca tematică Ziua Mondială a Apei; acţiuni de conştientizare a importanţei calităţii apei şi conservării resurselor de apă la agenţii economici utilizatori de apă” – Marin Tălău, director A.B.A Jiu.

 poster RO 1 “Apa și Energia”  A.B.A Jiu sărbătorește Ziua Mondială a Apei 2014 poze

Anul 2014 abordează o temă de interes global “Apa şi Energia“, având în vedere că ambele sectoare sunt interdependente şi într-o strânsă conexiune: pentru producerea de energie este folosit potenţialul apei, iar pe de altă parte, aproximativ 8 % din producţia de energie mondială este utilizată pentru captarea, tratarea şi transportul apei către diferiţii consumatori.

Administraţia Bazinală de Apă Jiu”, instituţie a statului, depune eforturi considerabile în domeniul managementului resurselor de apă, în strânsă legătură cu prevederile legislative europene. În acest context, elaborarea Planurilor de Management şi a Planurilor de Amenajare, precum şi a Planurilor de Management al Riscului la Inundaţii reprezintă documente strategice de importanţă naţională, succesul implementării acestora la nivelul bazinului hidrografic Jiu depinzând foarte mult de comunicarea şi conlucrarea între factorii de decizie la nivelul tuturor sectoarelor economice”.

În această săptămână dedicată Zilei Mondiale a Apei specialiştii Administrației Bazinale de Apă Jiu merg în unitățile de învățământ doljene după cum urmează:

Marți, 18 martie specialiștii A.B.A Jiu s-au aflat la Şcoala Gimnazială nr 12 ,, Decebal,, Craiova- unde au susținut o lecție deschisă ,,Apa şi energia“.

Miercuri 19 martie specialiștii A.B.A Jiu și-au continuat activitatea educativă la Gradinita Nr. 43 ,,Căsuţa cu pitici” – Poveşti despre apă.

Miercuri, 19 martie, angajații ABA Jiu au poposit și la elevii Şcolii cu clasele I-VIII nr. 29 “Nicolae Romanescu”, Craiova. Tema dezbătută aici a fost tot ,,Apa şi energia”.

Miercuri, 19 martie, elevii Şcoalii Gimnaziale nr. 21 “Gheorghe Tiţeică”, Craiova au aflat de la specialiștii ABA Jiu cât de strânse sunt între ele cele două elemente, Apa şi Energia.

Joi, 20 martie 2014, la sediul A.B.A Jiu se va desfășura ședința lărgită a Comitetului Tehnic de Bazin Jiu – Dunăre unde vor participa specialişti în domeniul gospodăririi apelor, factori interesaţi, reprezentanţi ai mass-media locala.

Vineri, 21 martie 2014, elevii Școlii Marin Sorescu din Bulzești vor afla istoria morilor de vânt, eolienelor, etc.

Marți, 25 martie, angajații A.B.A Jiu vor susține un Seminar cu tema Apa și Energia organizat la Penitenciarul de Minori şi Tineret din Craiova pentru tinerii instituționalizați aici, dar și salariații PMT.

Apa si energia sunt componente ale vietii, ale cresterii economice si a progresului uman. Aceasta este o realitate pentru ca toate categoriile sociale sa aiba acces atat la apa, cat si la energie. Atat pentru cei ce sunt in dezvoltare, unde apare majoritatea cerintelor de energie si mancare si unde facilitarea accesului la energie si apa este o parte importanta a progresului economic care vine cu provocari importante cum sunt rezerva de apa limitata si cererea de energie in continua crestere. Presati de aceste probleme si lipsa apei si a energiei, multe tari realizeaza la un moment dat ca progresul nu mai este posibil fara sa se apeleze si la metodele alternative. Mai ales cei care se axeaza pe managerierea resurselor disponibile pentru a prezerva ecosistemele legate de apa si serviciile importante ce le furnizeaza oamenilor, economiei si prezervarii mediului de care toate acestea depind.

Biroul Relaţii Presă