ANRMAP ne numără ouăle

m figurine prefectura ANRMAP ne numără ouăle poze

Autoritatea supremă în achiziţii publice verifcă figurinele de Crăciun şi Paşte cumpărate de primăria Craiova în 2009 pe 1 milion de euro.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice au descins azi la primăria Craiova, pe urmele unei afaceri de un milion de euro, veche de un an şi jumătate. Municipalitatea a cumpărat în vara anului 2009 instalaţii de iluminat festiv, destinate împodobirii centrului oraşului de Paşte şi de Crăciun de la firma MK Illumination SRL din Hunedoara, sucursala românească a unei firme austriece cu acelaşi nume. SRL-ul a fost singurul care s-a prezentat la licitaţia organizată de primărie şi prin care ouăle de Paşte luminoase, pinguinul gigant şi pomul împodobit de asemenea cu ouă au devenit proprietatea primăriei Craiova.

Procedura de achziţie publică a fost una demnă să stârnească atenţia ANRMAP chiar mai devreme de un an şi jumătate de la parafarea afacerii. Singurul ofertant prezent la licitaţie era cel care adusese la Craiova figurinele luminose încă din 2008, acestea împodobind centrul oraşului cu ocazia Crăciunului din acel an şi, apoi de sărbătorile pascale din 2009. Instalaţiile fuseseră oferite primăriei ca sponsorizare în 2o08 şi cu chirie anul următor, pentru ca ulterior să fie cumpărat definitiv de primărie de la aceeaşi societate. În plus, aşa cum s-a observat mai târziu, caietul de sarcini întocmit de oamenii municipalităţii fusese practic transcris din catalogul de prezentare al celor de la MK, documentaţia de licitaţie cuprintând chiar poze din materialul de prezentare al societăţii comerciale, precum şi specificaţii tehnice care băteau până a milimetru sau gram cu oferta austriecilor. Suma la care a fost adjudecat contractul a fost de asemenea dubios de apropiată de valoarea estimată de primărie la demararea licitaţiei, oferta MK Illumination SRL fiind cu mai puţin de 100 de lei noi mai mică decât valoarea din anunţul de participare.