Am votat destul data trecută. Fără alegeri parlamentare parţiale pe colegiile din Dolj.

urna vot Am votat destul data trecută. Fără alegeri parlamentare parţiale pe colegiile din Dolj. poze

Pe 25 mai, doljenii vor merge la vot doar pentru a desemna euro-parlamentarii, pe colegiile uninominale văduvite de câte-un senator sau deputat neorganizându-se alegeri parţiale. 

Guvernul a adoptat săptămâna aceasta actele normative necesare pentru organizarea alegerilor parţiale pe colegiile în care s-au vacantat mandate de senator sau deputat. Printre acestea nu se află însă niciunul din Dolj, deşi nu mai puţin de trei parlamentari şi-au pierdut calitatea de deputat sau senator în urma condamnărilor penale. De la alegerile din 2012 şi până acum şi-au pierdut mandatele senatorul Antonie Solomon şi deputaţii Nicolae Vasilescu şi Gheorghe Neţoiu, însă în toate cele trei cazuri în colegiile respeczive există “dubluri”, respectiv încă măcar un deputat sau senator, intrat “la reditribuire” cu ocazia scrutinului trecut. Pe colegiul 1 Senat Craiova au rămas titulari Mărinică Dincă şi Cristiana Anghel, iar pe Colegiile 1 şi 2 de Camera Deputaţilor Cosmin Enea şi Constantin Dascălu.

Cum colegiile cu pricina sunt în contiuare reprezentate în Parlament, nu se vor organiza alegeri pentru mandatele vacante, Doljul urmând să beneficieze în continuare de numai 17 parlamentari.

În afară de scrutinul european, pe 25 mai vor mai fi alegeri în Dolj doar în comuna Coşoveni, unde alegătorii trebuie să-şi desemneze un nou consiliu local, cel ales în 2012 fiind dizolvat recent prin hotărârea instanţei de judecată.