Alina Tănăsescu, deputat PSD de Dolj: Programul Start Up Nation va fi mult mai ușor de accesat

 

 at 2 Alina Tănăsescu, deputat PSD de Dolj: Programul Start Up Nation va fi mult mai ușor de accesat poze

  • Prin Programul Start Up Nation 2018-2019, 10.000 de firme mici şi mijlocii înfiinţate după data de 30 ianuarie 2017 vor primi finanţări de maximum 200.000 de lei.

 

Ediţia din acest an a Programului Start Up Nation va fi operaţională în curând într-un sistem mult mai  eficient şi simplificat. Analizând modul de derulare al programului în anul 2017, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a efectuat modificări substanţiale în programul pentru acest an, preluând cele mai bune practici, atât în procesul de aplicare şi selecţie, cât şi în procesul de implementare al proiectelor eligibile.

În cadrul Start Up Nation 2018, s-a redimensionat metodologia privind acordarea finanţărilor, ca urmare a sugestiilor primite din partea antreprenorilor, adevăraţii beneficiari ai acestui program. Programul Start Up Nation urmăreşte sprijinirea întreprinzătorilor din zonele mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic, precum şi susţinerea financiară a românilor care doresc să îşi înfiinţeze societăţi comerciale, pentru a crea noi locuri de muncă, şi implicit, să contribuie la dezvoltarea economică a ţării.

În acest an, se urmăreşte debirocratizarea modalităţilor de accesare şi implementare a Programul Start Up Nation,  acordându-se şanse egale de obţinere a finanţării pentru toţi cei interesaţi. Selecţia proiectelor se va face pe bază de clasament (punctaj) şi criterii de departajare transparente în condiţii de punctaj egal, renunţându-se la contractarea proiectelor pe baza principiului „primul venit – primul servit”, aplicat anul trecut.

Programul Start Up Nation 2018 îşi propune în mod evident obiective mult mai curajoase decât cel de anul trecut. Antreprenorii au fost consultaţi activ pentru eliminarea tuturor disfuncţionalităţilor observate până acum, iar rezultatul este un proiect adaptat realităţii, viabil, ambiţios, cu scopuri şi termene precise.

Programul Start Up Nation 2018 are ca puncte pozitive, printre altele, simplificarea procedurilor de achiziţii, eliminarea proiecţiilor financiare şi introducerea unui ghid unic pentru băncile implicate în program.

Prin Programul Start Up Nation 2018-2019, 10.000 de firme mici şi mijlocii înfiinţate după data de 30 ianuarie 2017 vor primi finanţări de maximum 200.000 de lei. Potrivit estimărilor specialiştilor, prin obţinerea finanţărilor de către cele 10.000 de noi firme vor fi create un număr dublu de locuri de muncă faţă de numărul celor obţinute în urma aplicării Start Up Nation 2017. De asemenea, bugetul va fi mai mare cu 30% faţă de anul trecut, Guvernul intenţionând să aloce două miliarde de lei pentru finanţarea programului.

Noile norme de aplicare a Start Up Nation sunt cuprinse în proiectul Ordonanţei de Urgenţă pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă nr.10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, care a fost publicată la 1 octombrie pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi se află în procedura de dezbatere publică, urmând ca  programul să fie lansat până la sfârşitul lunii noiembrie.

 

Deputat PSD Dolj,

Alina TĂNĂSESCU