ALDE DOLJ:STOP POLUĂRII NUCLEARE ÎN DOLJ!

 

Dr.AMELIA DRĂCEA, Vicepreședinte ALDE Dolj:”Doljenii trebuie informati si consultati cu privire la impactul operatiunilor ce se desfasoara la centrala nucleara de la Kozlodui asupra vieții lor”

 

 

Cresterea in judetul nostru a numarului de imbolnaviri de cancer, atât la adulti cât și la copii, cauzatede radiatii nucleare precum si perspectiva dezvoltarii activitatii nucleare la centrala de la Kozlodui impun o acțiune urgentă la nivelul deciziei politice. Si o mobilizare civică pe măsură.

Eforturile lăudabile  facute in ultimii ani de ONG-urile locale trebuie canalizate pe un palier superior de presiune asupra autoritatilor locale si centrale.

Cazurile de leucemie la copii au crescut in judet de 3-4 ori iar jumatate dintre acestea sunt localizate in partea de sud a Doljului.75% dintre copiii  bolnavi de cancer din sudul tarii sunt in Dolj!Suntem pe primele locuri la incidența cancerelor la adulti  la nivel national.

Nu putem insa doar monitoriza pasiv pierderea de vieti omenesti si multiplicarea suferintelor atator oameni in special din sudul judetului dar si din Craiova.Trebuie sa actionam!

Din informatii publice stim ca in pofida vechimii/ expirarii surselor de exploatare, reactoarele 5-6 de la Kozlodui, au primit(reactorul 5 in 2017) sau vor primi(reactorul 6 in acest an) autorizatii de exploatare pentru încă10-30 de ani. Mai mult, se pregateste activarea reactorului 7 al centralei, o sursa suplimentara si mult mai puternică (1200MW) de radiatii care va afecta si mai tare judetul nostru.Deasemenea proiectul marelui depozit(350.000 tone de deseuri radioactive) de la Kozlodui, la 3-4 km de Dunăre poate deveni o sursa majoră de contaminare radioactivă a mediului si la nivelul Doljului,incluzând solul si sursele de apă(risc de contaminare ireversibilă a Dunarii, a pamantului irigat cu apa din Dunare, a produselor alimentare realizate in aceste zone)

Nu stim sa existe vreo fundamentarea acestor decizii (și) pe baza   unor analize serioase de risc tranfrontaliere.

Conform legislatiei internationale există o obligatie a consultarii populatiei din toate zonele de risc. Toti doljenii din zonele de risc:Craiova, Bechet, Bailesti, Calafat, Gighera, Ostroveni, Calarasi, Lișteava si altele trebuie sa fie consultati cu privire la deciziile privind impactul activitatii de la Kozlodui asupra vietii si sanatatii lor.

Asigurarile date că, pe de o parte, tehnologiile folosite in activitatea  de productie nucleara dar si de depozitare a deseurilor radiocative iar pe de alta parte masuratorile nivelului de radioactivitate, sunt conforme cu standarde noniinvazive(care nu afecteaza viata oamenilor) nu mai sunt suficiente.In paralel cu reducerea impactului trebuie luate decizii privind reducerea acestei activitati si stoparea proiectului privind depozitul de deseuri radioactive.

Centrala nucleară de la Kozlodui din Bulgaria ramane un risc major, cu atat mai mare pe  masura dezvoltarii activitatii de productie dar si de depozitare deseuri radioactive, un risc permanent asupra mediului şi sănătații populației din sudul județului Dolj dar şi din Craiova.

ALDE se opune proiectului depozitului de deseuri radioactive de la Kozlodui.

Exista limite privind doza de radiatii.Un individ nu poate primi mai mult de 1 milisivert/an de la toate unitatile/ activitatile generatoare de radiatii. Este nevoie urgentă de achizitionarea si instalarea mai multor  dozimetre de arie cu avertizoare de depasire a pragului, cu acces in timp real al cetatenilor(poate printr-o aplicatie pe telefoanele mobile) la datele inregistrate” -precizeaza medicul-oncolog Amelia Drăcea, proaspătul vicepresedinte  ALDE Dolj.

 

 

 

ALDE Dolj va lansa o campanie de informare și dezbatere publică si va insista prin reprezentantii săi ca pe ordinea de zi a decidentilor publici  sa figureze aceasta problemă între prioritati.

Sperăm prin aceasta campanie sa constientizam cat mai multi cetateni doljeni asupra riscurilor uriase care ii pandesc din cauza poluarii nucleare.Sunt medic oncolog si stiu cu ce ne confruntam zi de zi.Vrem in acelasi timp sa responsabilizam cat mai multi membri ai consiliului municipal Craiova, ai celorlalte autoritati locale la actiune si decizie in conformitate cu dreptul legitim, constitutional al cetatenilor  la un trai decent-art.47(1) si la un mediu sanatos- art.35(1,2,3)”- a mai precizat Amelia Drăcea,  vicepreședinte ALDE Dolj.

 

BIROUL DE PRESĂ ALDE DOLJ