ALDE Dolj: Fără alianțe pre-electorale, la locale

IMG 0745 ALDE Dolj: Fără alianțe pre electorale, la locale poze

În cadrul conferinţei de presă a organizaţiei ALDE Dolj ce a avut loc vineri,, 12 februarie 2016, la sediul din str. Simion Bărnuţiu nr. 36, au fost prezentate si clarificate trei teme de interes referitoare la semnarea Protocolului de colaborare politică și electorală între ALDE şi PSD, respingerea proiectului de lege privind prevenția în sănătate şi poziția de susţinere privind organizarea unui singur tur de scrutin la alegerile locale.
În cadrul evenimentului au participat din partea organizaţiei ALDE, domnul deputat Ion Cupă, preşedintele ALDE Dolj, domnul Mircea Năstase, preşedintele ALDE Craiova, domnul Dumitru Ghinea, preşedintele executiv ALDE Dolj, cât şi reprezentanţi ai presei locale.

Referitor la prima temă de interes, domnul Ion Cupă a explicat prevederile Protocolului de colaborare politică şi electorală ALDE- PSD:
1. Partidul Social Democrat (PSD) şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) convin să încheie alianţe, acolo unde vor considera necesar, în plan local pentru alegerile din iunie 2016 (inclusiv candidaţi şi liste comune) în vederea maximizării rezultatelor electorale ale celor două partide.
2. PSD şi ALDE consideră oportun să constituie împreună majorităţi în consiliile locale şi judeţene, în vederea asigurării unei guvernări locale eficiente şi stabile, în interesul cetăţenilor.
3. PSD şi ALDE vor stabili după alegerile locale condiţiile de realizare a unei alianţe electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2016.
La nivel local, filiala ALDE Dolj consideră că este oportună participarea în alegerile locale pe liste proprii, fără a încheia vreo alianţă la nivel local. Această hotărâre a fost luată de Biroul Executiv Judeţean al filialei, precum şi de Biroul Local al municipiului Craiova.
Filiala ALDE Dolj convideră că este absolut necesar să participe pe liste proprii în aceste alegeri locale pentru a fi validată de electoratul doljean.

Obiectivul nostru, al ALDE, al liberalilor, este să mergem singuri la alegerile locale.
o Acolo unde vor fi interese comune, împreună cu PSD-ul, pentru a susţine reciproc candidaţi bine plasaţi cărora să le dăm o şansă în plus să câştige, organizaţiile au libertatea să facă cu PSD colaborări punctuale;
o Dar aceste înţelegeri punctuale locale nu vor face parte dintr-un document, pentru că lasăm o libertate totală filialelor judeţene să stabilească modalitatea candidaturilor.
Am facut lucruri importante împreună cu PSD, lucruri care nu sunt nici puţine, nici simple şi care au avut impact considerabil asupra societăţii în aceşti trei ani şi jumătate de guvernare.
Împreună cu Partidul Social Democrat am reuşit să impunem o serie de măsuri liberale precum:
Am redus TVA-ul la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016;
Am redus TVA-ul la 9% pentru produse agro-alimentare;
Am redus impozitul pe venit la 2% pentru firmele cu un angajat şi la 1% pentru firmele cu două sau mai multe persoane angajate;
Am redus impozitul pe dividende de la 16% la 5% începând cu 1 ianuarie 2016;
Am scutit firmele de la impozitarea profitului reinvestit;
o Noi am considerat că o discuţie politică şi o înţelegere politică referitoare la alegerile locale are sens să o facem cu PSD-ul.
o De ce? Pentru că vor fi probabil locuri în care organizaţiile noastre locale vor dori să facă anumite înţelegeri locale.
Acest document politic trasează jaloanele pentru modul în care abordăm campania electorală şi alegerile.
După alegerile locale, vom face majorităţi la nivelul Consiliilor locale şi judeţene cu PSD.
După alegerile din 2016 ALDE va fi a treia forţă politică din România.
ALDE este singurul partid care va reprezenta valorile şi principiile liberale.

Referitor la cea de-a doua temă propusă privind prevenția în sănătate, domnul Dumitru Ghinea a clarificat dezacordul ALDE referitor la acest program, subliniind faptul că ideile care nasc instituții vor înăspri hățișul birocratic pe care îl avem în prezent şi, mai mult, acest nou organism propus de „noul PDL”, denumit „Agenția Națională de Prevenție în Sănătate” ar avea nevoie de cel puțin 10% din fondurile publice alocate sistemului de sănătate.
În concluzie pe această temă, ALDE solicită inițiatorilor Legii prevenției în sănătate să își retragă sprijinul pentru acest proiect deoarece un program de prevenţie este un demers foarte complicat pentru România, şi, mai mult, înainte de a impune sancţiuni, trebuie să existe o educare a populaţiei cu privire la prevenirea diverselor boli grave. Totodată, a fost punctat faptul că elaborarea unui astfel de program de prevenţie ar trebui să se desfăşoare pe parcursul mai multor ani şi ar trebui canalizate resursele necesare şi găsirea de soluţii pentru oamenii din mediul rural care nu au acces la un pachet medical de bază din lipsa banilor.

În ceea ce priveste susţinerea ALDE a unui singur tur în alegerile locale, domnul Mircea Năstase a reamintit regulile deontologice ale politicii şi politicienilor, respectarea democraţiei şi a principiilor sale. Un NU categoric schimbării regulilor de joc în funcţie de interesele de moment pe care le are un partid sau altul, deoarece, dacă s-ar fi adoptat o Ordonanță de Guvern cu 2-3 luni înainte de desfășurarea alegerilor care să prevadă organizarea acestora în două tururi, practic s-ar crea acum un precedent periculos, în care un partid, care în mod clar are capacitatea de a strânge guvernul cu uşa, să schimbe regulile cum vrea el, în functie de cum stă în sondaje. Aşadar, în opinia ALDE, mai rău decât localele într-un tur de scrutin sunt localele cu număr variabil de tururi.