ALDE DOLJ: DREPTURILE STUDENȚILOR TREBUIE MENȚINUTE

 

 

Anișoara Stănculescu, Vicepreședinte ALDE Dolj: ”Drepturile pe care le-am acordat studenților nu ar trebui restrânse. Raționalizarea unor cheltuieli publice nu trebuie să înceapă cu bursele studențești sau cu reducerea numărului de calătorii gratuite cu trenul acordate acestora ”

 

ALDE este pentru raționalizarea acelor cheltuieli publice care creează anomalii și discrepanțe nelegitime în societatea românească (cum ar fi pensiile speciale). În niciun caz bursele studențesti și dreptul studenților la călătorii gratuite nelimitate cu trenul nu trebuie afectate.

Eliminarea plății burselor (vara) și limitarea călătoriilor gratuite la una singură pe lună ar avea un impact negativ asupra calității vieții studenților. În primul rand, asupra mobilității  lor, atât de importantă în viața de student din perspectiva schimburilor de experienţă între centrele universitare, a participării la diferite manifestări artistice, culturale, sportive sau ştiinţifice desfăşurate în diferite oraşe ale ţării.

La fel de important este faptul că aceste facilități încurajează accesul mai larg la studii universitare inclusiv al celor din medii sociale mai puțin instarite, aspect extrem de necesar dezvoltarii echilibrate a societății noastre în condițiile în care România este la coada clasamentului european în privința numărului de studenți.

Trebuie să ținem cont de faptul că niște drepturi odată câstigate, mai ales în zone fragile social, cum este cea a educației, nu trebuie restrânse, ci eventual lărgite. Există chiar și o prevedere expresă în acest sens în  legislația europeană în materie de drepturi”- apreciază vicepreședintele ALDE Dolj, Anișoara Stănculescu.

Sperăm că guvernul actual va măsura de mai multe ori acest proiect de decizie și nu va tăia niciodată din drepturile studențimii române.

 

BIROUL DE PRESA ALDE DOLJ