ALAIUL CĂLUŞULUI OLTENESC Ediţia a XVII-a

ceata calusari Lesile 13 ALAIUL CĂLUŞULUI OLTENESC  Ediţia a XVII a poze

ALAIUL CĂLUŞULUI OLTENESC

Ediţia a XVII-a

 

 

Consiliul Judeţean Dolj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Municipal Craiova organizează în Duminica Rusaliilor, 31 mai 2015, începând cu ora 9:30, Alaiul Căluşului Oltenesc, ediţia a XVII – a.

Ceata de calusari Dabuleni ALAIUL CĂLUŞULUI OLTENESC  Ediţia a XVII a poze

Opt cete şi 80 de căluşari din judeţul Dolj se vor reuni în Piaţa Mihai Viteazu şi vor porni în alai spre Parcul Nicolae Romanescu, unde vor prezenta craiovenilor dansul ritualic. Vor participa cetele de căluşari: Basarabi – Calafat, Coţofenii din Dos (sat Potmelţu), Dăbuleni, Giurgiţa, Goeşti, Pieleşti, Sopot (sat Pietroaia), Şimnicu de Sus (sat Leşile).

Ceata de calusari din comuna Sopot sat Pietroaia ALAIUL CĂLUŞULUI OLTENESC  Ediţia a XVII a poze

An de an, în săptămâna Rusaliilor, judeţul Dolj trăieşte din plin bucuria tradiţionalei întâlniri a cetelor de căluşari prin satele sale, dar şi la oraş unde, pe străzi, în pieţe şi târguri, căluşarii însoţiţi de clinchete de clopoţei şi strigătul inconfundabil de “hălăişa” împart pelin şi voie bună, dar şi speranţa că răul ne va ocoli în toate.(prof. Nicolae Dumitru)

 Ceata de calusari Giurgita ALAIUL CĂLUŞULUI OLTENESC  Ediţia a XVII a poze

„Jocurile jucate de căluşari erau Floricica, Frumuşica, Crăiţele, Sârba din Căluş, Calul, Boiereasca. Căluşul se juca în gospodăriile în care erau primiţi. În timpul jocului, mutul (gogoriţa) se lua după copii, după fete . Gogoriţa avea un butoi în care strângea vin şi o prăjină  mare cu care umbla la cârnaţii atârnaţi la streaşina casei, sub polată. Când jucau Calul, crăiţa fura ciomagul unuia dintre căluşari. Atunci se ciocneau bâtele, jucătorul era pedepsit pentru pierderea ciomagului. La Boierească se prindeau în joc şi crăiţa şi gogoriţa” – Cetate;

Ceata de calusari Goesti ALAIUL CĂLUŞULUI OLTENESC  Ediţia a XVII a poze

„Înaintea începerii jocului se ciocneau bâtele” – Gogoşu;

„Jocul cel mai important era Hora Căluşului” – Valea Stanciului.

(Ion Ghinoiu – „Căluşul” – istorie şi documente, Slatina 2003)