Agronomia, secretul succesului – Interviu cu prof. univ. dr. Tudor Alexandru, decan al Facultăţii de Agronomie

19511985 1390094057749097 293103749 n Agronomia, secretul succesului   Interviu cu prof. univ. dr. Tudor Alexandru, decan al Facultăţii de Agronomie poze

Agronomia, secretul succesului

– Interviu cu prof. univ. dr. Tudor Alexandru, decan al Facultăţii de Agronomie

Ana Maria Petolescu*: Care sunt punctele tari ale facultăţii dvs?

Tudor Alexandru: România este şi va deveni o țară agricolă. Prin aderarea la Uniunea Europeană, deja trebuie să facem pași mari, în special în privința exploatațiilor agricole, indiferent că vorbim de exploatație mică, medie sau mare.

 

A.M.P.: Ce abilităţi, ce competenţe dobândesc dacă urmează cursurile acestei facultăţi?

T.A.: Plecăm de la competențele profesionale, însușirea termenilor de specialitate. Un specialist se cunoaște după ce spune. Dacă el știe carte poate să și aplice. De asemenea, pe lângă partea de producție, trebuie să vorbim și de partea de cercetare, care deja e prea uitată, prea am lăsat-o deoparte și trebuie să ne recăpătăm prestigiul cercetării agricole românești.

 

A.M.P.: Ce oportunităţi oferă facultatea? (angajabilitate, profesii, practică)

T.A.: În primul rând, angajabilitatea. Specializarea numărul 1 –Agricultura și Montanologia, pentru zonele de deal și de munte. Absolvenţii pot merge în zona exploatațiilor agricole. În județ avem fermieri care au o mie, două mii de hectare – s-a ajuns până la douăzeci de mii de hectare. Noi avem tehnologie de ultimă generație. Pentru specializarea Cadastru – deja, la ora actuală, orice tranzacție se face pe bază de cadastru, indiferent dacă vorbim de terenuri agricole sau imobile. Trecem la silvicultură. Deja pașii încep să se vadă, încep să apară liziere, încep să apară programele de împădurire. Și zona noastră de șes trebuie reîmpădurită. Și ultima specializare, Controlul și expertiza produselor alimentare – trebuie să avem grijă de siguranța alimentară. Dacă producem biologic, garantăm și produsul biologic.

 

A.M.P.: La ce concursuri sau proiecte pot participa studenţii în cadrul acestei facultăţi?

T.A.: În fiecare an are loc Concursul Național Științific și Sportiv „Agronomiada”, la care participă cele universitățile de renume din domeniul științelor agricole: București, Iași, Cluj, Timișoara și Craiova. De asemenea, anul acesta a participat și Universitatea de Științe Agricole de la Chișinău, deci deja se extinde nucleul. Pe lângă aceste concursuri anuale ale specializărilor agricole, are loc și concursul anual studențesc al Facultății noastre. Am avut și studenți de la alte facultăți, cum ar fi: Geografie, Litere. Nu numai studenții români participă, ci și studenți străini din Grecia, Serbia.

 

A.M.P: Ce calităţi ar trebui să aibă viitorii studenţi care se înscriu la facultatea aceasta?

T.A.: Calitățile și le formează pe parcurs, dar trebuie să aibă ambiție și dorința de lucra cu pământul și cu produsele sale. Dacă ai ambiție și atracție spre a face, de a practica unul dintre domeniile pe care le oferim, eu zic că restul e în mâna cadrelor didactice, cei care formează viitorii specialiști. Perioada de studenție este cea mai frumoasă și rămâne în amintire pe toată durata vieții. De exemplu, anul acesta facem 70 de ani și zilele trecute a venit o generație care a împlinit 60 de ani de la terminarea facultății și am asistat la discuțiile dintre persoanele respective care-și aminteau de anii studenției. Sunt anii cei mai frumoși, anii care te marchează pentru toată viața, sunt emoții pe care le trăim la fiecare reîntâlnire, iar noi le mulțumim de fiecare dată că vin în cadrul facultății și că au dus prestigiul Facultății de Agronomie în toată țara și peste hotare.

*Ana Maria Petolescu este studentă la Jurnalism, anul I