Adriana Teodorescu (TCT Colibri) pregăteşte, în premieră, un Festival de animaţie, în Bănie

adriana teodorescu Adriana Teodorescu (TCT Colibri) pregăteşte, în premieră, un Festival de animaţie, în Bănie poze

Managerul Teatrului pentru copii şi tineret “Colibri”, Adriana Teodorescu, a răspuns, într-un scurt interviu, la câteva întrebări legate de viitorul instituţiei de cultură pe care o conduce. Spectacole în spaţii neconvenţionale,
cel puţin patru premiere pe an, ateliere de creație sunt doar câteva dintre elementele de noutate aduse de viziunea Adrianei Teodorescu. Noutăţile sunt aşteptate cu nerăbdare de publicul craiovean care a fost privat, ani la rând, de diversitate. Mai mult, managerul Teatrului Colibri şi-a propus ca, cu ajutorul municipalităţii craiovene, să organizeze chiar un Festival de teatru, unde va predomina arta animaţiei.

Rep: În ultimii ani, Teatrul Colibri şi-a pierdut identitatea. Adriana Teodorescu va face ceva să schimbe “tradiţia” sau se va mulţumi cu scaunul călduţ de şef?

Adriana Teodorescu: Viziunea mea, ca manager al Teatrului Colibri, este una total diferită de cea a fostului şef. Dacă până acum, în cel mai fericit caz, era vorba de punerea în scenă a cel mult două premiere pe an, situaţia se va shimba radical deoarece numărul lor va porni de la minim patru premiere pe an. Îmi doresc ca spectacolele pe care le prezentăm să atragă copiii şi tinerii către teatru. Acesta este şi motivul pentru care, în momentul în care am fost numită în acest post, de la 1 aprilie, am decis ca din cele 35 de spectacole prevăzute pentru anul 2013 să se mai joace doar 17. Motivul a fost simplu: restul erau foarte vechi, uzate atât moral cât şi fizic.

Un alt element de noutate ar fi producţiile proprii în regim de atelier de creație pe care le vom oferi publicului craiovean. Una dintre acestea a avut deja mare succes la copii. Este vorba de “Cheiţa fermecată”, proiect propus și realizat de Rodica Prisăcanu, unul dintre cei mai buni păpuşari din ţară. Din toamnă vom avea o altă producţie, al cărei titlu provizoriu este “Prietenii Motanului încălţat”, un spectacol interactiv al Iuliei Cârstea. Îmi doresc să realizăm constant astfel de producţii care până la urmă beneficiază de un buget foarte mic, de maxim 1300 de lei dar care sunt atractive şi interesante pentru cei mici.

Rep: Cum a apărut ideea unui Festival de teatru de animaţie, aici, la Craiova?

Adriana Teodorescu: Ideea a existat de foarte mult timp, dar, din păcate, nu am găsit susţinerea nici la fostul manager al Teatrului Colibri şi nici la vechea conducere a Primăriei. Prin 2008 chiar am pus pe hârtie un plan amănunţit privind organizarea unui astfel de festival, dar fostul primar al Craiovei m-a refuzat categoric. Drept urmare, odată cu noile schimbări de la nivelul administraţiei locale, am decis să încerc din nou. De data asta am găsit o deschidere foarte mare din partea primarului Olguţa Vasilescu. Cu mâna întinsă pe care ne-a oferit-o Primăria, în 2014 vrem să dăm drumul la acest proiect şi să devină o tradiţie.

Rep: Noul sediu, Clubul Electroputere, va fi gata la timp pentru noua stagiune din toaman lui 2013?

Adriana Teodorescu: Noi spunem că da. Şi când spun asta mă refer în special la sala de spectacole pentru că aceasta este prioritatea numărul 0. Este vorba de multă muncă deoarece trebuie reparat acoperişul, instalaţia electrică, canalizarea, căldura, igienizarea. Acestea sunt doar câteva dintre lucrările care trebuie realizate în prima fază. Evident că doar în câteva luni nu vom reuşi să punem la punct întreaga clădire însă vom finaliza ceea ce este mai important: creearea unui spaţiu optim pentru găzduirea spectatorilor. Deşi este mult de lucru noi suntem foarte mulţumiţi că avem în cele din urmă un sediu al nostru. Din 2006, de când am plecat din sediul de pe A.I.Cuza, ne-am pierdut oarecum identitatea pe care sperăm să o recâştigăm acum cu ajutorul Primăriei. Aş vrea să spun că ideea cu noul sediu a fost a mea, dar nu! Aceasta aparţine Olguţei Vasilescu. Şi tot din iniţiativa sa ne-au fost alocaţi şi banii necesari pentru a demara amenajările.

Rep: Ce surpize pregătiţi pentru sezonul estival?

Adriana Teodorescu:Vom avea activităţi intense care presupun multe spectacole. Programul urmează să fie finalizat la jumătatea lui iunie şi atunci vă voi dezvălui toate surprizele pe care echipa de la Teatrul Colibri le pregăteşte craiovenilor.