Adriana Săftoiu: Votul obligatoriu – un exerciţiu care ar da rezultate bune – video

m adriana saftoiu Adriana Săftoiu: Votul obligatoriu   un exerciţiu care ar da rezultate bune   video poze

Adriana Săftoiu susţine introducerea votului obligatoriu, care ar obliga partidele să renunţe la investiţiile în ulei şi zahăr şi să mizeze pe mesaj în campaniile electorale.

Deputatul PNL a venit la Craiova la invitaţia studenţilor din cadrul Universităţii din Bănie pe tema introducerii votului obligatoriu, idee lansată de Adriana Săftoiu încă de anul trecut şi care a început să strângă adepţi. “Am fost o susţinătoare acestei idei şi am vorbit despre asta acum un an, în acel moment PNL fiind extrem de reticent la această idee. Subiectul lansat acum un an de zile a întrunit câţiva susţinători. La nivel de opinie publică sunt şi oameni care au fost pro şi oameni care au fost contra. În principiu, argumentul contra e că în România votul este liber exprimat. Eu înţeleg că votul este liber exprimat în sensul că te duci la vot şi îţi exprimi votul, alegi pe cine vrei. Liberă exprimare nu înseamnă neapărat vreau sau nu vreau”, spune Adriana Săftoiu.

Primii adversari ai ideii sunt chiar partidele politice, care ar fi forţate, în cazul introducerii votului obligatoriu, să-şi schimbe strategiile electorale şi să renunţe la cumpărarea de voturi, pratic imposibilă în cazul în care creşte numărul de votanţi. “Sunt foarte multe ţări care au vot obligatoriu – Grecia, Belgia, parţial Italia, Australia. În România e greu să impui acest lucru. Partidele politice sunt cele care nu îşi doresc şi sunt dezavantajate de introducerea votului obligatoriu pentru că fiind mai mulţi oameni care se vor duce la vot le va fi ceva mai greu să adune mai multe resurse pentru ulei, zahăr, făină şi ce se mai dă în campanii. Practic, orice partid trebuie să se gândească dacă nu cumva va pune accentul serios pe mesaj, va avea discuţii pe program, pentru că nu sunt atâţia bani să cumperi voturi şi va trebui să treci la o campani axată pe mesaj. Sigur că oamenii sunt extrem de refractari la idea de politică şi politician dar de undeva trebuie să începi. Eu cred că votul obligatoriu chiar ar putea să fie un exerciţiu, am putea să îl încercăm şi nu cred că nu ar da rezultate bune. Dar e greu de impus pentru că trebuie să accepţi o modificare de mentalitate”, a declarat Adriana Săftoiu.

Probleme ridică şi modul de aplicare a unor sancţiuni pentru cei care nu şi-ar respecta obligaţia de a-şi exprima votul. “În cele mai multe ţări există sancţiuni pentru neprezenţa la vot iar eu cred că e o obligaţie cetăţenească de la care nu ar trebui să ne abatem. În egală măsură nu poţi să dai sancţiuni, poţi să găseşti o formulă de recompensare a exprimării votului. Cel care merge la vot poate să aibă o reducere la impozite. O altă variantă poate fi aceea de a-l sancţiona să plătească suma care îi revine pentru organizarea alegerilor. În alte ţări sancţiunile sunt destul de drastice. În Australia 3 luni nu-ţi mai iei salariu, în Italia când vrei să-ţi eliberezi un document eşti ultimul pe listă”, a mai spus Adriana Săftoiu.