Administraţia Bazinală de Apă Jiu anunţă instituirea celor două coduri de inundaţii, Galben şi Portocaliu în bazinele Desnăţui şi Jiu

apa teasc carute jiu.jpg Administraţia Bazinală de Apă Jiu anunţă instituirea celor două coduri de inundaţii, Galben şi Portocaliu în bazinele Desnăţui şi Jiu poze

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării, Administraţia Bazinală de Apă Jiu anunţă instituirea celor două coduri de inundaţii, Galben şi Portocaliu în bazinele Desnăţui şi Jiu după cum urmează:

COD GALBEN

 

            În intervalul 12.03.2018 ora 21:00 – 14.03.2018 ora 22:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Arieş – bazin superior şi mijlociu (judeţele Alba şi Cluj), afluenţii Mureşului aval confluenţă Arieş – amonte S.H. Săvârşin (judeţele Alba, Hunedoara şi Arad), Drincea, Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Jiu – bazin superior şi mijlociu şi afluenţi bazin  inferior (judeţele Hunedoara, Mehedinţi, Gorj şi Dolj), Olt – bazin superior şi mijlociu şi afluenţi bazin inferior (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Dolj, Argeş şi Olt).

 

COD PORTOCALIU

 

            În intervalul 12.03.2018 ora 23:00 – 13.03.2018 ora 18:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Timiş – bazin superior, Bârzava – bazin superior şi mijlociu, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Timiş şi Caraş Severin), Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Motru – bazin superior şi afluenţi (judeţele Mehedinţi şi Gorj), Gilort – bazin superior (judeţul Gorj), Jiu – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Filiaşi (judeţul Gorj).

            Menţionăm că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

Ţinând cont de actuala situaţie hidro-meteorologică în continuare se monitorizează evoluţia nivelurilor şi debitelor pe cursul de apă de către personalul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu –  Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj.

Totodată, se  monitorizează situaţia hidrologică amonte şi aval de barajul Fântânele, precum şi evoluţia nivelurilor în lac, respectând Regulamentul de exploatare al acumulării pe timp de iarnă.

“Încă de la instituirea Codului Galben de inundaţii de ieri am luat măsuri de monitorizare şi  prevenţie,  râurile amintite fiind supravegheate zi şi noapte, iar Serviciul de Intervenţie Rapidă al A.B.A Jiu este pregătit să intervină imediat dacă situaţia o va impune.  Pe sectoarele  neindiguite A.B.A Jiu actioneaza si este pregatita sa actioneaze in punctele critice, daca situatia o impune cu formatii de interventie operative ale S.G.A. Dolj, fiind mobilizati cu materiale si  mijloace de interventie pentru ajutorarea Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta prin Serviciile de Voluntariat pentru Situatii de Urgenta ale localitatilor din arealul afectat, in actiunile de limitare si inlaturare a efectelor inundatiilor, pana la indepartarea pericolului si revenirea situatiei la normal” , Camelia Bărbuţu, purtător de cuvânt al A.B.A Jiu.

 

Comuna Pielesti sat Parsani:

Astazi 13.03.2018 in jurul orei 07.00, ca urmare a precipitatiilor cazute in ultima perioada si a cedarii apei din stratul de zapada, s-au produs scurgeri de pe versanti si torenti, ducand la cresteri de niveluri si debite pe paraul Teslui, fara depasirea cotelor de aparare, fiind inundata partea carosabila a DJ 641 Mischii – Caracal, in localitatea Pielesti, sat Parsani, pe o lungime de 50 m cu o inaltime a lamei de apa de 40 cm, datorita incapacitatii de preluare a debitului de catre tuburile de scurgere din zona de subtraversare a podului de cale ferata.

Circulatia in zona a fost inchisa de catre Politia Rurala si reprezentanti ai CLSU Pielesti, fiind dirijata pe o ruta ocolitoare situata aval 500 m, pana la retragerea apei de pe carosabil.

      Tinand cont de actuala situatie hidro-meteorologica, in continuare se monitorizeaza evolutia nivelurilor si debitelor pe cursul de apa de către personalul formaţiei Robăneşti- Sistemul de Gospodărire a Aperlor Dolj.

Comuna Carpen:

Pe raza com. Carpen, zona adiacenta podului care traverseaza pr. Desnatui, de pe drumul comunal Carpen- Orodel, a fost inundata datrita faptului ca podul respectiv este executat din tuburi din beton care nu au capacitatea de a tranzita debitul crescut al cursului de apa. Inaltimea lamei de apa in zona este 60-70 cm.

Circulatia in zona a fost inchisa de catre Politia Rurala si reprezentanti ai CLSU.

Mentionam ca in zona nu sunt afectate alte obiective.  

Au fost afectate de cresterea nivelurilor si debitelor pe rauri suprafetele riverane situate in zonele joase predispuse la inundatii in cazul revarsarii apelor, fiind inundate pasuni si fanete naturale.

Au fost afectate de inundatii urmatoarele :

 

Nr. crt. Bazinul Hidrografic,

municipiul, orasul,

comuna/localitati apartinatoare

Curs de apa pe fiecare comuna si localitate apartinatoare Obiective afectate Cauzele afectarii pe fiecare localitate in parte
0 1 2 3 4
 

 

B.H. Jiu
1. Comuna Pielesti

Sat Parsani

Pr.Teslui -DJ 641 Mischii-Caracal 0.050 km -incapacitatea tuburilor de preluare a debitului tranzitat la trecerea DJ prin albia pr.Teslui
2. Comuna Carpen

Sat Carpen

Pr.Desnatui -1 pod tuburi beton – incapacitatea tuburilor de a tranzita debitul crescut al cursului de apa
Total Judet -0.050 km DJ

-1 pod

 

 

Conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, precum si de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, in urmatorul interval de 24 de ore, debitele vor fi in general in crestere.Sunt posibile scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale, cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale COTELOR DE APĂRARE, pe unele rauri din Banat, Oltenia si Muntenia, cu probabilitate de realizare şi intensitate mai mare pe unele rauri din bazinele superioare ale raurilor din sud-vestul tării.

Aval de acumulari, debitele pot fi influentate de uzinari si manevrele efectuate la baraje.

 

 

Compartimentul Relaţii Presă

                        Camelia Bărbuţu, purtător de cuvânt