Administrația Bazinală de Apă Jiu: Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj intervin pe râul Gilort

 

Administrația Bazinală de Apă Jiu- prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj a intervenit ieri, 2 septembrie a.c, pe râul Gilort, amonte de MHC 4 Novaci, unde s-au produs eroziuni de mal care au favorizat ieșirea apei din albie.

Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj au intervenit imediat pe râul Gilort cu utilaje și saci umpluți cu nisip. Formația Diguri Regularizări Gilort a acționat cu 1 buldoexcavator, 1 excavator și 1 Wolă pentru remedierea situației.

Într-o primă fază angajații A.B.A Jiu au executat un dig de pământ cu lungimea de 15 ml, poziționat transversal, consolidat cu 50 de saci umpluți cu nisip, pentru dirijarea apei spre cursul inițial.

Acțiunea de prevenire a continuat, pentru consolidarea digului de pământ  intervenindu-se cu încă 150 saci cu nisip. Totodată, s-au pus în operă  140 tone piatră de carieră pentru consolidarea digului de pământ.

Pentru cea de-a doua interventie s-au folosit utilaje ale SGA Gorj –  1 buldozer, 1 wolă,1 tracker, de la primăria Novaci  –  1 excavator și de la S.C.Dacorex S.A. – 3 trackere.

Personalul tehnic care a interveni: director al A.B.A.Jiu, director  și inginer șef S.G.A.Gorj, Șef Formație Diguri Regularizări Gilort și personal muncitor – 10 din cadrul Formației Gilort și conducători auto.

În continuare, Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj monitorizează evoluția fenomenelor hidrometeorologice  pentru gestionarea efectelor acestora în timp real.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj are în administrare lucrarea Regularizare și îndiguire râu Gilort la Pociovaliște.

Amintim că, în urma precipitațiilor abundente căzute în intervalul 01.09.2022, ora 06.00 – 02.09.2022, ora 12.00, s-au înregistrat cantități mari de precipitații ( la S.H.Novaci – 35.0 l/mp și la P.P.Rânca -92.0 l/mp) și, care, în contextul instituirii CODULUI ROȘU meteorologic de precipitații abundente pentru zona montană și submontană a județului Gorj, au produs creșteri importante de debite și viituri pe râul Gilort. Astfel, în amonte de MHC 4 Novaci s-au produs eroziuni de mal pe râul Gilort, care au favorizat ieșirea apei din albie.

 

Detalii și pe pagina de facebook a instituției: Apele Române Jiu | Facebook

 

Compartimetul Relații cu Presa