ACL: Ordonanța „prezidențială” a lui Ponta, la CCR

Curtea de Apel București a admis solicitarea depusă în numele Partidului Național Liberal de președintele Klaus Iohannis, decizând sesizarea Curții Constituționale cu modificările aduse legii alegerii președintelui României introduse prin Ordonanța de Urgență nr. 45/2014.

Ne exprimăm speranța că această speță care vizează asigurarea unui cadru electoral corect va fi pusă pe ordinea de zi a Curții Constituționale cât de curând posibil. Considerăm că, pentru respectarea regulilor democratice, este necesar să fie clarificat urgent dacă legislația în baza căreia vor fi organizate alegerile prezidențiale respectă sau nu Constituția.

Din punctul nostru de vedere, există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală. Introducerea posibilității de a vota într-o altă localitate pe liste suplimentare, în baza unei simple declarații pe proprie răspundere nu face decât să încurajeze turismul electoral, în condițiile în care este foarte greu de depistat votul multiplu.

La fel, simplificarea utilizării urnei mobile și eliminarea prevederilor care fac posibilă o ușoară identificare a unor nereguli nu fac decât să ridice bănuieli.

În aceste condiții,  facem un apel la instituțiile statului de drept din România să clarifice dacă aceste suspiciuni sunt întemeiate sau nu și avem toată încrederea că judecătorii constituționali vor analiza cu responsabilitate această situație.

 

21.08.2014

Departamentul de comunicare al ACL