ABA Jiu: SITUATIA HIDROMETEOROLOGICA in ultimele 24 de ore

aeroport zapada pista picnik ABA Jiu: SITUATIA HIDROMETEOROLOGICA in ultimele 24 de ore poze
Conform datelor transmise de staţiile hidrometrice aflate pe teritoriul Administratiei Bazinale de Apa Jiu, vremea a fost deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa pe intreg teritoriul. Cerul a fost variabil. Vântul a suflat slab până la moderat cu uşoare intensificări cu totul izolate din sectorul vestic.
Temp.max = 3.0 gr. la Tg. Jiu (GJ).2.0 gr. la Calafat (DJ).
Temp. min. = – 20.5 gr. la Livezeni (HD).-17.0 gr. la Bechet (DJ).

SITUAŢIA HIDROLOGICĂ in bazinul hidrografic Jiu:
Debitele si nivelurile la statiile hidrometrice pe raul Jiu au fost in general stationare si variabile, cu tendinta de scadere.
Pe afluenti si raurile interioare, nivelurile si debitele au fost in general stationare si in scadere,cu totul izolat inregistrandu-se usoare cresteri nesemnificative.

Formatiunile de gheata existente pe rauri gheaţă la maluri, pod de gheata, naboi au fost in extindere si intensificare.La aceasta data predomina:
– gheata mal: Jiu Amonte Rostovanu,Barbateni,Livezeni,Lonea,Lonea Taia, Buta, Strambuta,Polatistea. (HD), Brosteni, Fata Motrului, Sisesti, Corcova (MH), Negoiesti, Albesti, Goicea, Gabru (DJ), Sadu, Tg-Carbunesti, Turburea, Ciocadia,Sacelu, Novaci, Baia de Fier (GJ).
– pod de gheata compact peste tot: Calugarei, Dragoia, Scaesti, Fantanele (DJ); Rostovanu,Lazar (HD);
– pod de gheata cu ochiuri: Breasta, Afumati (DJ).Campu lui Neag, Daranesti, Pestera Bolii (HD)
– ace de gheata Telesti, Bustuchin si Pojaru (HD) ;Corlatel(MH)
– curge naboi (zapada inghetata in albie) : Sadu, Rovinari, Tg-Carbunesti, Turburea.(GJ).Fata Motrului (MH)

In teritoriul administrat de A.B.A Jiu pana la aceasta ora nu se consemneaza blocaje datorate formatiunilor de gheata pe cursurile de apa (zapoare), este asigurata sectiunea optima de scurgere a apei in zona podurilor si podetelor, nu se inregistreaza depasiri ale cotelor de aparare.
Evolutia nivelurilor in judetul Dolj la statiile hidrometrice in intervalul 13.12.2012 ora 07.00 – 14.12.2012 ora 07.00

PE RAUL JIU nivelurile la statiile hidrometrice (comparativ cu ora 07.00 ziua anterioara) au fost stationare si variabile (-4 …+ 2 cm), situandu-se sub COTELE DE APARARE.
PE AFLUENTI si pe celelalte râuri interioare nivelurile au fost stationare si variabile : (-10 …+18 cm), situandu-se sub COTELE DE APARARE.
Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, precum si de INHGA– CNPH, in urmatorul interval nivelurile si debitele la statiile hidrometrice vor fi in general stationare si in scadere. Formatiunile de gheaţă existente gheaţă la maluri, pod de gheaţă cu ochiuri, pod de gheata compact, naboi (zapada inghetata in albie) vor fi în extindere şi intensificare.
PE FLUVIUL DUNĂREA: Debitul la intrarea in tara, sectiunea Bazias in intervalul 13.12. 2012 – 14.12.2012 a fost in scadere la valoarea de 4400 mc/s, conform diagnozei si prognozei INHGA-CNPB, situandu-se sub media multianuala a lunii decembrie (5200 mc/s).
La ora 06.00 nivelurile pe fl. Dunarea, la statiile hidrometrice se situeaza sub COTELE DE APARARE.
Conform prognozei Sistemului Hidroenergetic Portile de Fier, debitul afluent prognozat in sectiunea Bazias pentru intervalul 13.12.2012 – 14.12.2012, ora 07.00 = 4100 mc/s.
Debite instantanee la ora 06.00:
Debitul defluent la PF1 = 1499 mc/s.
Debitul defluent la PF2 = 3839 mc/s.
În urmatorul interval debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias), conform prognozei INHGA va fi in scadere la valoarea de 4200 mc/s.
Pentru intervalul 16.12.2012 – 20.12.2012 conform prognozei elaborate de INHGA -CNPB, debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in scadere pana la valoarea de 4000 mc/s, stationar la aceasta valoare , apoi in crestere usoara la 4100 mc/s in ultima zi a intervalului de prognoza, situanduse sub media multianuala a lunii decembrie (5200 mc/s).

A.B.A. Jiu, prin S.G.A Dolj monitorizeaza evolutia nivelurilor apei amonte si aval de barajul Fantanele, evolutia nivelurilor in lac, respectand Regulamentul de exploatare al acumularii pe timp de iarna.
ABA Jiu, prin biroul Exploatare Lucrari Hidrotehnice a atentionat unitatile din subordine in vederea luarii tuturor masurilor ce se impun, necesare asigurarii sectiunilor de scurgere nestingherita a apelor, supravegherea barajelor, digurilor si instalatiilor de evacuare a apelor,verificarea subtraversarilor de diguri si drumuri, a aprovizionarii materialeleor necesare pe tipm friguros (nisip,sare,petrol,lopeti,etc) si utilajelor pentru interventii, iar in cazul detinatorilor de lucrari hidrotehnice asigurarea accesului la uvraje, pentru interventii, comunicatii si transport.
Caile de acces spre barajele aflate in administrarea ABA Jiu au fost degajate de zapada de catre personalul formatiilor de lucru asigurandu-se accesul la baraje, pe coronamentele acestora si pasarelele de acces catre calugarii golirilor de fund, cabine de comanda, stavile baraje, prize, decantori, precum si la punctele de citire a mirelor. Avand in vedere situatia meteorologica nefavorabila prognozata, personalul S.G.A.-urilor este mobilizat in actiunea de deszapezire la punctele de lucru (sedii, sisteme, cantoane),acestia fiind pregatiti sa intervina atat manual cat si cu utilaje daca situatia o impune pentru asigurarea cailor de acces acolo unde este cazul.

 
Biroul Relaţii Presă