ABA Jiu: Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj a intervenit pentru apărarea a 6 gospodării

În urma precipitațiilor căzute, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj a intervenit pentru apărarea a 6 gospodării

 

În ultimele 24 de ore debitele și nivelurile pe râul Jiu au fost în creștere datorită precipitațiilor însemnate cantitativ înregistrate și a propagării din amonte, situându-se sub COTELE  DE APĂRARE.

Debitele și nivelurile pe afluenți și râurile interioareau fost în general staționare și ușor variabile în întreg  bazinul aflat în administrarea Administrației Bazinale de Apă Jiu, cu excepția celor situate în  bazinul inferior, unde s-au înregistrat și creșteri bruște de niveluri ce au produs viituri rapide, cu efect de inundaţii locale, pe un sector neîndiguit al pârâului Teslui, în comuna Ghercești, sat Teisani. Aici s-au inundat prin revărsare 6 grădini riverane pârâului, datorită precipitațiilor însemnate cantitativ înregistrate în interval, scurgerilor de pe versanți și propagării. Debitele situându-se sub COTELE  DE APĂRARE.

Pentru limitarea pagubelor și apărarea zonei, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj a intervenit cu mijloace umane și materiale: o autobasculanta cu nisip, două autoutilitare, 15 muncitori + personal TESA.

       S-au încărcat 300 saci cu nisip, din care 200 s-au folosit pentru apărarea gospodăriilor respective, iar 100 au fost constituiți ca rezervă. 

În comuna Pielești, sat Pârșani

         Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în intervalul de 24 de ore s-au produs scurgeri de pe versanți și torenți, ceea ce a dus la creșteri bruște de niveluri și debite pe pârâul Teslui, fără depășirea cotelor de apărare, fiind inundată partea carosabilă a DJ 641 Mischii – Caracal, în localitatea Pielești, sat Pârșani, zona de sub.traversare a podului de cale ferată, pe o lungime de 40 m cu o înălțime a lamei de apă de 15- 20 cm.

Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, precum  și de INHGA-CNPH, în următorul interval, nivelurile și debitele pe râul Jiu și afluenți, vor fi în creștere datorită efectului combinat al precipitaţiilor înregistrate, celor prognozate şi propagării.

Sunt posibile creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu atingerea sau depăşirea COTELOR DE ATENŢIE pe unele râuri din jumătatea de nord a ţării şi zona de munte. De asemenea, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide, cu efect de inundaţii locale, pe unele râuri mici, mai ales  din zonele de deal şi munte din vestul, nordul şi estul ţării, ca urmare  a precipitaţiilor  sub formă de aversă şi cu caracter torenţial prognozate.