ABA Jiu: SGA Dolj acționează la Băilești și Bistreț

Administrația Bazinală de Apă Jiu anunță că datorită precipitațiilor înregistrate și propagării, în ultimele 24 de ore, debitele și nivelurile la stațiile hidrometrice pe râul Jiu au fost în general în creștere ușoară în întreg bazinul.  În această dimineață nivelurile la stațiile hidrometrce se situează sub COTELE DE APĂRARE.

          Creşteri mai importante de niveluri şi debite s-au înregistrat pe unele râuri din bazinele hidrografice Drincea, Brebina, Desnăţui, datorită precipitaţiilor mai importante cantitativ căzute în interval sub formă de aversă.Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se situează totsub COTELE  DE APĂRARE.

 

   Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ NR. 73 din 03.09.2014.   

 

     În județul Dolj, ca efect al precipitațiilor abundente cu aspect torențial înregistrate ieri, 03.09.2014 s-au semnalat următoarele evenimente:

 

    – În municipiul Băilești au fost inundate 51 de gospodării întrucât canalizarea nu a preluat întreaga cantitate de apă. SVSU al CLSU Băilești a intervenit cu 3 motopompe pentru a  scoate apa din gospodăriile afectate.

 

    – În comuna Bistreț au fost inundate 15 curți, 4 beciuri, 5 anexe gospodărești. A fost evacuată o persoana.

      Pentru evacuarea apei, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, prin formația Dunăre – Bistreț, alcatuită din 8 muncitori a acționat cu o autoutilitară și 3 motopompe, SVSU Bistreț cu o motopompă, SVSU Bârca cu o motopompă și cetațeni ai comunei Bistreț cu 2 motopompe.

“Menționăm că în ultimele 24 de ore nu s-au înregistrat depășiri ale cotelor de apărare pe râurile interioare și pe râul Jiu, iar evenimentele enunțate mai sus s-au datorat băltirii din precipitațiile abundente cu aspect torențial înregistrate”.

 

      Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, precum  și de INHGA-CNPH, în următorul interval pe râul Jiu, nivelurile și debitele vor fi în creștere datorită efectului cumulat al precipitațiilor înregistrate, celor prognozate sub formă de aversă, care izolat mai pot depăși 15-20 l/mp și propagării din amonte.

       Creşteri mai importante de niveluri şi debite, chiar cu depăşirea COTELOR DE ATENŢIE, se pot înregistra pe unele râuri din bazinele hidrografice  Drincea, Desnăţui şi  bazinul inferior al Jiului.

 

 

Compartimentul Relaţii Presă