ABA Jiu: Mobilizare generală la inundații

Ca urmare a ATENTIONARII HIDROLOGICE NR. 22 DIN 03.05.2014, Administrația Bazinală de Apă Jiu a luat masuri de intensificare a monitorizării situatiei nivelurilor si debitelor pe raurile din intreg bazinul aflat in administrare.

Intreaga activitate privind actiunile de aparare impotriva inundatiilor se desfasoara sub directa coordonare si indrumare a conducerii a A.B.A. Jiu, prin  S.G.A. Dolj, in permanenta colaborare cu C.L.S.U. si I.J.S.U., precum si celelalte institutii implicate in  managementul situatiilor de urgenta.

Conducerea A.B.A Jiu  a dispus luarea masurilor de monitorizare a evolutiei situatiei hidrometeorologice, in conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice si  poluari accidentale”:

;

“Administrația Bazinală de Apă Jiu prin Sistemul de Gospodădire a Apelor Dolj monitorizeaza in continuare evolutia nivelurilor si debitelor pe cursurile de apa, precum si starea lucrarilor hidrotehnice cu rol de aparare aflate in administrare.Pe sectoarele  neindiguite A.B.A Jiu actioneaza si este pregatita sa actioneaze daca situatia o impune cu formatii de interventie operativa ale S.G.A.Dolj, fiind mobilizati cu materiale si  mijloace de interventie pentru ajutorarea Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta prin Serviciile de Voluntariat pentru Situatii de Urgenta ale localitatilor din arealul afectat, in actiunile de limitare si inlaturare a efectelor inundatiilor, pana la indepartarea pericolului si revenirea situatiei la normal”, Marin Talău, director A.B.A Jiu.

 

Astfel,  urmare a efectelor fenomenelor hidrometeorologice A.B.A Jiu prin S.G.A Dolj a acționat in cursul zilei de ieri, 4 mai 2014  in punctele critice alături de reprezentanții celorlalte instituții implicate cu resurse umane, peste 5000 de saci cu nisip, 4 buldoexcavatoare, 5 autobasculante, autoutilitare, basculante, buldoexcavatoare, 1 excavator pe șenile, o motopompă.

Datorita precipitatiilor inregistrate in ultimele zile, seara trecută nivelurile si debitele au crescut pe pr.Teslui, fara depasirea cotelor de aparare, fiind inundata partea carosabila a DJ 641 Mischii – Caracal, in localitatea Pielesti, sat Parsani, zona de subtraversarea podului de cale ferata, pe o lungime de cca.50m cu o inaltime a lamei de apa de cca.25 cm. Circulatia pentru autoturisme a fost deviata pe o ruta ocolitoare DC 87 – DE 574 – DJ 641, situata in aval 500 m.   

În aceasta dimineata, la  ora 06.00

 

 

S-au inregistrat depasiri ale COTELOR DE APARARE pe raul Jiu, afluenti si pe  raurile interioare, la urmatoarele statii hidrometrice:

 

 

– se situeaza peste COTA DE INUNDATIE:

 

– r. Jiu la s.h.Racari

Cota mira  = 452 cm ; Q= 703.0 mc/s, situandu-se peste COTA DE INUNDATIE

(C.I. + 22 cm). Tendinta  este de crestere.

 

– pr. Desnatui la s.h. Dragoia

Cota mira  = 462 cm ; Q= 46.7 mc/s, situandu-se peste COTA DE INUNDATIE

(C.I. + 12 cm). Tendinta  este de scadere.

 

 

-se situeaza peste COTA DE ATENTIE:

 

 

-r. Jiu s.h. Filiasi

Cota mira  = 326 cm ; Q= 472.0 mc/s, situandu-se peste COTA DE ATENTIE

(C.A. + 26 cm). Tendinta  este de crestere.

 

– r. Jiu la s.h. Podari

Cota mira  = 332 cm ; Q= 743.0 mc/s, situandu-se peste la COTA DE ATENTIE

(C.A. + 32 cm). Tendinta  este de crestere.

 

Amintim că în cursul zilei de ieri, 04.05.2014  A.B.A Jiu prin S.G.A Dolj a luat următoarele măsuri în mai multe puncte critice:

 

 Oraș Filiași

S-a intervenit pentru eliminare blocaje și asigurarea secțiuni de scurgere pe pârâul Cârnești.

S-a acționat cu o formație de intervenție alcatuită din  2 cadre tesa și 1 mecanic utilaj cu 1 excavator pe șenile.

  •  Comuna  Argetoaia, Sat Piria

S-au  executat  supraînălțări lucrări de apărare cu saci umpluți cu nisip atât la ieșirea din sat Piria către comuna Dumbrava, cât și la ieșirea spre sat Argetoaia pentru apărarea împotriva inundațiilor a gospodăriilor riverane pârâului Argetoaia.

S-a  acționat cu următoarele mijloace și materiale de intervenție:1 cadru tesa și 6 agenți hidrotehnici,1 buldoexcavator, 236 saci umpluți cu nisip.

  •     Comuna Braloștița, Sat Schitu

             S-a  intervenit pentru eliminare blocaje și asigurarea secțiunii de scurgere în zona pod peste  pr. Racovița.

  • Comuna Grecești, Satele: Busu, Grecești, Barboi

              S-a acționat pentru executarea unor lucrări de protecție cu saci umpluți cu nisip pe pr. Raznic cu 4 lucrători de la Formația Brabova și 2 tesa S.G.A Dolj, personal ISU și CLSU cu următoarele materiale: 1600 saci umpluți cu nisip, 1 buldoexcavator,1 motopompă, 1 autoutilitara, 1 autoturism

  •    Comuna Carpen, Sat Cleanov

S.G.A Dolj a acționat cu 12 agenți hidrotehnici pentru executarea unor lucrări de protecție pe  pr. Desnățui pentru protejare de gospodării ale populației cu următoarele: 2000 saci umpluți cu nisip, 1 buldoexcavator, 2 autobasculante, 2 autoutilitare

 

* Comuna Coțofenii din Dos, Satele Mihăița, Coțofenii din Dos, Potmelțu

– sat Mihăiţa: a fost inundată 1 gospodărie;

– sat Coţofenii din Dos: au fost inundate curţile a 15 gospodării;

– sat Potmelţu:  au fost inundate curţile a 3 gospodării;

– au fost distruse 40 ha culturi agricole (grîu, rapiţă, porumb).

S-a intervenit cu 1 buldoexcavator, 115 voluntari, membrii C.L.S.U., 300 saci cu nisip.

  •  Comuna Cernătești, Satele Raznicu, Oghian și Cernătești

S-a aționat pentru executare lucrări de protecție cu 3 tesa, 4 muncitori S.G.A Dolj și 10 oameni de la CLSU și următoarele mijloace și materiale:500 saci, 2 basculante, 1 buldoexcavator, 1 autoutilitară, 1 autoturism.

 

  •  Comuna Sopot

S-a executat o lucrare de protejare a locuinţelor, în zona școlii, pentru a împiedica revărsarea pârâului Mereţel, de către A.B.A. Jiu prin S.G.A Dolj.

S-a actionat cu:  1 agent hidrotehnic și lucrători ai SVSU ai CLSU Sopot, 500 saci cu nisip, 2 autobasculante cu nisip.

Pe drumul comunal Sopot – Cernătești, circulaţia este închisă pe o porţiune de cca. 300 m, datorită colmatării unui podeţ.

  • Comuna  Vârvoru de Jos, Sat Gabru

Pe pârâul Terpeziţa s-a depășit cota de inundație, acum tendinţa fiind de scădere. Inundaţiile nu prezintă pericol pentru locuinţe şi gospodării.

 

  • Comuna Coțofenii din Dos, Satele Mihăița, Coțofenii din Dos, Potmelțu

„Se mai pot produce inundaţii în urma scurgerilor de pe versanţi, în eventualitatea producerii unor noi cantităţi însemnate de precipitaţii. Se monitorizează pr. Argetoaia pe sectorul Argetoaia – Scaești, pr Raznic pe sectorul Grecești – Brabova, pr. Desnățui pe sectorul Călugarei – acumulare Fantanele. Lucrarile hidrotehnice cu rol de aparare aflate in administrarea A.B.A. Jiu functioneaza la parametrii optimi de exploatare. De asemenea, Priza de apa Isalnita functioneaza conform regulamentului de exploatare, la ape mari’’ –Marin Talău, director A.B.A Jiu.

 

In functie de evolutia evenimentelor vom reveni cu noi informatii.