ABA Jiu – Lucrări cu bani mai puţini – video

talau ABA Jiu   Lucrări cu bani mai puţini   video poze

Lucrările de întreţinere pentru infrastructura gestionată au fost finanţate cu buget de criză, dar ABA Jiu şi-a scos pârleala din cofinanţările pe fonduri europene.

Directorul tehnoc al ABA Jiu, MArin Tălău, a catalogat 2010 ca fiind un an bun în ceea ce priveşte activitatea unităţii, în ciuda problemelor bugetare. “Pe baza analizei facută apreciez activitatea unităţii ca fiind una bună, atât din punct de vedere al realizărilor economice, dar şi fizice (aici ne referim la activităţile de bază ale A.B.A Jiu – administrarea resurselor de apă şi activităţi de întreţinere şi reparaţii lucrări hidrotehnice – tot ce înseamnă menţinerea infrastructurii hidrotehnice. conform raportului din punct de vedere al Planului Tehnic propus pentru 2010, toţi indicatorii fizici au fost realizaţi. De asemenea, din punct de vedere valoric – indicatorii au fost ceva mai mici, deoarece bugetul a fost mai mic anul acesta pentru lucrările de apărare de maluri, iar în unele locuri am fost nevoiţi să schimbăm soluţia tehnică. ” , a declarat Marin Tălău la bilanţul anual al administraţiei.

În schimb, ABA Jiu a derulat în 2010 investiţii de aproape 300 de miliarde de lei vechi, banii venind în marea lor majoritate prin proiecte europene. “Pe fonduri de la BDCE au fost recepţionate în acet an două lucrări – Amenajare Maleia la Petroşani, în judeţul Hunedoara şi în judeţul Dolj  Amenajare pârâu Terpeziţa la Gabru.  Totodată urmează să fie recepţionate  alte 3 lucrări în judeţul Mehedinţi: pârâu Vodiţa, Regularizare Iloviţa la Racovăţ şi regularizare râu Topolniţa.În 2010 din surse externe şi cofinanţare au fost realizate lucrări în valoare de 29.365.000 ron. De la bugetul de stat au fost executate alte lucrări de 4.889.000 ron.Pe Fondul de Mediu  suma pentru lucrări s-a ridicat la 6.500.000 ron”, a mai spus Tălău.

Biroul de Avize si Autorizaţii al ABA JIu a emis în 2010 un număr de 405 autorizaţii de gospodărire a apelor pentru folosinţele consumatoare si neconsumatoare, 250 de avize g.a. , 223 de notificări , 3 avize de amplasament şi 1 permis traversal.Încasările din 2010 pe aceste acte de reglementare s-au ridicat la suma totală de 944.280,04.

Biroul Inspecţie a Apelor din cadrul A.B.A Jiu a  desfăşurat şi în 2010 o activitate de educare a populaţiei şi de îndrumare a micilor şi marilor consumatori. Astfel,  inspectorii A.B.A Jiu  au efectuat 438 controale la diverse folosinţe consumabile şi neconsumabile, 35 de advertismente  şi amenzi în valoare de 115.000 RON. Au  fost efectuate o serie de controale la potenţiali poluatori de pe cursurile de apă  din Bazinul Hidrografic Jiu  împreună cu alte instituţii ale statului : Garda de Mediu, ARR, Autoritatea Navală, Compania Naţională de Drumuri “Din punct de vedere educativ activitatea desfăşurată de acest Birou şi-a atins scopul întrucât o serie de beneficiari au înţeles că aceste resurse de apă trebuie utilizate raţional. Oamenii au început să înţeleagă rolul acestor acte”, a apreciat Marin Tălău.