ABA Jiu: Breşă în dig la Beharca. 500 de hectare inundate

dj filiasi fratostita ABA Jiu: Breşă în dig la Beharca. 500 de hectare inundate poze

Breșă dig pe râul Jiu în dreptul localității Coțofenii din Față, secțiunea Beharca-Tatomirești, aval de secțiunea Răcari. Zona locuită neafectată
Administrația Națională ”Apele Române”, informează că pe secțiunea Beharca-Tatomiresti, aval de secțiunea Răcari, pe râul Jiu (zonă aflată sub avertizare COD ROȘU), în dreptul localității Coțofenii din Față, digul a fost deversat în doua amplasamente pe lungimi de cca 20 ml. În timpul lucrărilor de supraînălțare cu saci de nisip de către formația de intervenție a Administrației Bazinale de Apă Jiu, din cauza erodării taluzului aval, într-una din zone s-a produs o breșă cu o lungime de cca 7 ml. Având în vedere nivelele ridicate ale apei pe zona îndiguită și stabilitatea afectată a sectorului de dig este imposibilă intervenția cu utilaje și oameni pentru închiderea acestei breșe. În continuare, se acționează pe dig în aval de breșă, pentru stabilizarea acesteia – supraînălțare locală.

Ca efect al producerii acestei breșe au fost inundate terenuri agricole (cca 500 Ha), o casă nelocuită și o fermă de porci. Animalele au fost evacuate prin intervenția IJSU Dolj.

Din evaluările A.N. ”Apele Române”, reiese că nu vor fi afectate zonele locuite. Sunt avertizate preventiv localitățile Coțofenii din Față și Beharca.

În funcție de evoluția situației, se va reveni cu informații suplimentare.

 

Biroul de presă