ABA Jiu: Angajații A.B.A Jiu fac zid împotriva apelor pârâului Teslui

sat Teisan Ghercesti ABA Jiu: Angajații A.B.A Jiu fac zid împotriva apelor pârâului Teslui poze

 

Întreaga activitate privind acțiunile de apărare împotriva inundațiilor se desfășoară sub directa coordonare și îndrumare a conducerii a Administrației Bazinale de Apă Jiu, prin  Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj în permanentă colaborare cu C.J.S.U. și I.J.S.U. Dolj, precum și celelalte instituții implicate în  managementul situațiilor de urgență.

Din momentul instituirii CODULUI GALBEN ȘI A CODULUI PORTOCLIU conducerea A.B.A Jiu  a dispus intrarea in dispozitiv  de alerta hidrologica și luarea tuturor măsurilor de monitorizare a evoluției situației hidrometeorologice menținandu-se starea de alertă hidrologică până când nivelurile vor scădea sub COTELE DE APĂRARE.

teslui dig saci ABA Jiu: Angajații A.B.A Jiu fac zid împotriva apelor pârâului Teslui poze

Astfel, s-au luat măsuri de pregolire a lacurilor de acumulare din Bazin pentru a fi pregătite să tranziteze undele de viitură.

Prefectul județului Dolj, în calitate de președinte al CJSU Dolj, a întrunit de urgență Grupul de Suport Tehnic al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență generate de inundații, stabilind măsuri concrete de verificare, prevenire și intervenție în zonele critice, instituind Comandamentul Operațional al CJSU constituit la nivelul IJSU pentru monitorizarea permanentă a situației operative din județ împreună cu toți factorii implicați în getionarea situațiilor de urgență.

 teslui Dragotesti ABA Jiu: Angajații A.B.A Jiu fac zid împotriva apelor pârâului Teslui poze

În cursul zilei de astazi 15.05.2014 A.B.A Jiu prin S.G.A Dolj  a mai acționat și în următoarele puncte critice:

 

• Comuna Pielești, pr. Teslui s-a acționat pe pr.Teslui,  pod Dj 641 la Km 44+200 cu o formație de intervenție alcatuită din 9 muncitori ai SVSU, 1 tesa S.G.A pentru executarea unei linii de apărare pentru protejarea a 7 gospodării cu următoarele mijloace și materiale  de intervenție: 200 saci umpuți cu nisip și unelte.

          • Comuna Ghercești, sat Teisani pr. Teslui s-a acționat pe pr.Teslui pentru executarea unei linii de apărare pe o lungime de 200 m, pentru protejarea a 10 gospodării cu o formație de intervenție alcatuită din 12 muncitori, 2 tesa, cu următoarele mijloace și materiale de intervenție: 3140 saci cu nisip, 300 kg. Folie, 5 autobasculante cu nisip,1 autoutilitară carosată pentru transport saci, 3 autoutilitare pentru transport muncitori și materiale 1 buldoexcavator.

• Comuna Dragotești, sat Popânzălești pe pr. Teslui se actionează pe pr. Teslui pentru executărea unei linii de apărare în vederea izolării gospodăriilor riverane cu o formație de intervenție alcatuită din 9 muncitori, 2 tesa, cu următoarele mijloace și materiale de intervenție: 250 saci cu nisip, 1 autobasculantă,1 autoutilitară pentru transport saci, 1 buldoexcavator și 1 autoturism.

• Comuna Robănești, Lacrița pr. Vlaca

S.G.A  Dolj a trimis la SVSU- CLSU 1 autobasculantă cu nisip și 250 saci pentru a acționa cu forțe proprii, izolând gospodăriile riverane râului.

La  ora 14.00   se atinsese COTA DE INUNDAȚIE pe  râul Jiu, la s.h.Răcari. (Cota mira  = 430 cm; Q= 620 mc/s). Tendinta  este de crestere.

 

 

În funcție de evoluția evenimentelor vom reveni cu noi informații.

 

                                                                               

 

CASETA TEHNICĂ:

  • SH= stație hidrologică;
  • s.h.= stație hidrometrică;
  • H = cota nivel râu (stabilit prin citire miră hidrometrică);

          Q =debit corespunzător nivelului râului 

  • CotA de AtenȚie:  

(are semnificația unei situații deosebite și nu prezinta neaparat un pericol)

 Reprezintă nivelul la care pericolul de inundare este posibil  după un interval de timp relativ scurt, în care se pot organiza acţiunile de apărare sau de evacuare, în funcție de evoluția fenomenelor hidro-meteorologice. Riscul de viituri sau creșteri rapide ale nivelului apei, neconducând la pagube semnificative, dar care necesită o vigilenţă sporită în cazurile de activităţi sezoniere şi/sau expuse la inundaţii

COTA DE INUNDAȚIE:

(este caracterizata printr-o evolutie a fenomenelor in directia in care poate duce la un anumit pericol

– de exemplu cresterea  in continuare a nivelurilor  pe cursurile de apa, cresterea intensitatii precipitatiilor etc.)

Reprezinta nivelul la care exista probabilitatea, printr-o evoluţie a fenomenelor în direcţia în care poate conduce la un anume pericol prin creşterea în continuare a nivelurilor pe cursul de apă, creşterea intensităţii precipitaţiilor sau a vitezei vântului, ca primele obiective sa fie inundate( lunci, pajisti situate in albia majora, terenuri agricole riverane cursurilor de apa etc.). Risc de viituri generatoare de revarsari importante pe anumite sectoare de rau, susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vietii colectivitatilor si sigurantei bunurilor si persoanelor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Compartimentul  Relaţii Presă A.B.A Jiu