A.B.A Jiu sărbătorește Ziua Mondială a Apei 2013. Cooperarea în domeniul apei – Să facem să se întâmple!”

baraj isalnita A.B.A Jiu sărbătorește Ziua Mondială a Apei 2013. Cooperarea în domeniul apei – Să facem să se întâmple!” poze
Administrația Bazinală de Apă Jiu a demarat vineri, 15 martie 2013, acțiunile dedicate Zilei Mondiale a Apei – 22 martie. Aceste evenimente se vor desfășura pe parcursul întregii săptămâni, 15-22 martie 2013.

“Ca în fiecare an, pe data de 22 martie se sărbătoreşte “Ziua Mondială a Apei”. Desfăşurată pe întreaga Planetă, sub egida Naţiunilor Unite, această manifestare evidenţiază importanţa pe care o are apa în viaţa de zi cu zi. Cu această ocazie, Administrația Bazinală de Apă Jiu desfăşoară o serie de acţiuni menite să conştientizeze importanţa şi ponderea pe care o are apa în viaţa fiecăruia: acţiuni educative în şcoli şi grădiniţe unde se vor prezenta filmuleţe cu poveşti despre apă, se vor organiza concursuri de desene și eseuri având ca tematică Ziua Mondială a Apei; acţiuni de conştientizare a importanţei calităţii apei şi conservării resurselor de apă la agenţii economici utilizatori de apă”, explică Marin Tălău, director A.B.A Jiu.

Prin sloganul “ Să facem să se întâmple!” se dorește atragerea atenției asupra importanței apei și gestionarea durabilă și echitabilă a resurselor de apă, prin intermediul cooperării la nivel internațional și național pentru a contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață prin șanse egale la apă.

“Această temă este legată de decizia Organizației Națiunilor Unite prin care anul 2013 a fost declarat „Anul internațional al cooperării în domeniul apei”. Este important să înțelegem de ce avem nevoie să cooperăm, în ce scop, la ce nivel, cu cine și nu în ultimul rând cum. Analizând complexitatea cerințelor și relațiilor legate de managementul resurselor de apă putem spune că este necesară o cooperare între autoritățile de la nivel local până la nivelul bazinelor hidrografice transfrontieră. De asemenea, este necesară o cooperare între diferitele sectoare și o cooperare generală cu toate părțile implicate, inclusiv publicul larg. Nu în ultimul rând este necesară cooperarea între oamenii de știință și factorii de decizie. Cooperarea în bazinele hidrografice transfrontieră este deosebit de important, în special în regiunile unde resursele de apă sunt sărace și unde impactul în amonte și în aval datorat consumului de apă și poluării sunt amplificate”, Lucia Varga, Ministru Delegate Ape, Păduri și Piscicultură.

În această săptămână dedicată Zilei Mondiale a Apei specialiştii Administrației Bazinale de Apă Jiu merg în unitățile de învățământ doljene după cum urmează:

• Vineri, 15 martie specialiștii A.B.A Jiu s-au aflat la Liceul cu program sportiv Petrache Trişcu din Craiova unde au susținut elevilor și cadrelor didactice, în cadrul Seminarului organizat în conformitate cu protocolul Water: my river…my life, prezentări power-point adaptate temei ,,Cooperare în domeniul apei – Să facem să se întâmple”. Aici a avut loc si un concurs de referate pe tema cooperării pentru protejarea apelor, dar și o expoziție de pictură.
• Luni 18 martie specialiștii A.B.A Jiu și-au continuat activitatea educativă la Școala “Decebal” Craiova. Aici a fost susținută elevilor claselor I-IV o lecție deschisă depre ce înseamnă apa și importanța sa, dar și o prezetare mai ampla celor din clasele V-VIII.
• Marti, 19 martie, angajații A.B.A Jiu vor susține un Seminar cu tema cooperării pentru protecţiea apelor de suprafaţă organizat la Penitenciarul de Minori şi Tineret din Craiova pentru tinerii instituționalizați aici, dar și salariații PMT.
• Miercuri, 20 martie, A.B.A Jiu își va deschide porțile în cadrul Zilei Porților Deschise elevilor claselor V-VII din Școala Nicolae Romanescu. Astfel, în sala de sedințe directorul A.B.A Jiu va eplica pe scurt elevilor care sunt atributiile instituției, apoi se vor desfășura prezentări power-point adaptate temei ,,Cooperare în domeniul apei – Să facem să se întâmple” și nu în ultimul rând o vizită în laboratorul instituţiei. Totodata sediul A.B.A Jiu va fi gazda unei Expoziţie de pictură dedicată ZMA 2013.
• Joi, 21 martie 2013, tot la sediul A.B.A Jiu se va desfășura ședința Comitetului Tehnic de Bazin Jiu – Dunăre unde vor participa specialişti în domeniul gospodăririi apelor, factori interesaţi, reprezentanţi ai mass-media locala.
• Vineri, 22 martie 2013, elevii Școlii Marin Sorescu din Bulzești se vor întrece la un Concurs de eseuri ,,Apa înseamnă viaţă”.