A.B.A Jiu prin S.G.A Dolj continuă acțiunea de apărare a gospodăriilor din județ

 

            Administrația Bazinală de Apă Jiu prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj cu formațiile de lucru monitorizează în continuare evoluția nivelurilor și debitelor pe cursurile de apă, precum și starea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare aflate în administrare.

În cursul zilei de astăzi, 04.05.2014   având în vedere situația hidro-meteorologică actuală din bazinul hidrografic Jiu, A.B.A Jiu prin S.G.A Dolj a luat următoarele măsuri:

 Oraș Filiași

S-a intervenit pentru eliminare blocaje și asigurarea secțiuni de scurgere pe pârâul Cârnești.

S-a acționat cu o formație de intervenție alcatuită din  2 cadre tesa sși 1 mecanic utilaj cu 1 excavator pe șenile.

  •  Comuna  Argetoaia, Sat Piria

S-au  executat  supraînălțări lucrări de apărare cu saci umpluți cu nisip atât la ieșirea din sat Piria către comuna Dumbrava, cât și la ieșirea spre sat Argetoaia pentru apărarea împotriva inundațiilor a gospodăriilor riverane pârâului Argetoaia.

S-a  acționat cu următoarele mijloace și materiale de intervenție:1 cadru tesa și 6 agenți hidrotehnici,1 buldoexcavator, 236 saci umpluți cu nisip.

  •     Comuna Braloștița, Sat Schitu

             S-a  intervenit pentru eliminare blocaje și asigurarea secțiunii de scurgere în zona pod peste  pr. Racovița.

  • Comuna Grecești, Satele: Busu, Grecești, Barboi

              S-a acționat pentru executarea unor lucrări de protecție cu saci umpluți cu nisip pe pr. Raznic cu 4 lucrători de la Formația Brabova și 2 tesa S.G.A Dolj, personal ISU și CLSU cu următoarele materiale: 1600 saci umpluți cu nisip, 1 buldoexcavator,1 motopompă, 1 autoutilitara, 1 autoturism

  •    Comuna Carpen, Sat Cleanov

S.G.A Dolj a acționat cu 12 agenți hidrotehnici pentru executarea unor lucrări de protecție pe  pr. Desnățui pentru protejare de gospodării ale populației cu următoarele: 2000 saci umpluți cu nisip, 1 buldoexcavator, 2 autobasculante, 2 autoutilitare

 

* Comuna Coțofenii din Dos, Satele Mihăița, Coțofenii din Dos, Potmelțu

– sat Mihăiţa: a fost inundată 1 gospodărie;

– sat Coţofenii din Dos: au fost inundate curţile a 15 gospodării;

– sat Potmelţu:  au fost inundate curţile a 3 gospodării;

– au fost distruse 40 ha culturi agricole (grîu, rapiţă, porumb).

S-a intervenit cu 1 buldoexcavator, 115 voluntari, membrii C.L.S.U., 300 saci cu nisip.

  •  Comuna Cernătești, Satele Raznicu, Oghian și Cernătești

S-a aționat pentru executare lucrări de protecție cu 3 tesa, 4 muncitori S.G.A Dolj și 10 oameni de la CLSU și următoarele mijloace și materiale:500 saci, 2 basculante, 1 buldoexcavator, 1 autoutilitară, 1 autoturism.

 

  •  Comuna Sopot

S-a executat o lucrare de protejare a locuinţelor, în zona școlii, pentru a împiedica revărsarea pârâului Mereţel, de către A.B.A. Jiu prin S.G.A Dolj.

S-a actionat cu:  1 agent hidrotehnic și lucrători ai SVSU ai CLSU Sopot, 500 saci cu nisip, 2 autobasculante cu nisip.

Pe drumul comunal Sopot – Cernătești, circulaţia este închisă pe o porţiune de cca. 300 m, datorită colmatării unui podeţ.

  • Comuna  Vârvoru de Jos, Sat Gabru

Pe pârâul Terpeziţa s-a depășit cota de inundație, acum tendinţa fiind de scădere. Inundaţiile nu prezintă pericol pentru locuinţe şi gospodării.

 

  • Comuna Coțofenii din Dos, Satele Mihăița, Coțofenii din Dos, Potmelțu

„Se mai pot produce inundaţii în urma scurgerilor de pe versanţi, în eventualitatea producerii unor noi cantităţi însemnate de precipitaţii. Se monitorizează pr. Argetoaia pe sectorul Argetoaia – Scaești, pr Raznic pe sectorul Grecești – Brabova, pr. Desnățui pe sectorul Călugarei – acumulare Fantanele. Lucrarile hidrotehnice cu rol de aparare aflate in administrarea A.B.A. Jiu functioneaza la parametrii optimi de exploatare. De asemenea, Priza de apa Isalnita functioneaza conform regulamentului de exploatare, la ape mari’’ –Marin Talău, director A.B.A Jiu.

 

Situația hidrologică la 20.00

S-au înregistrat depasiri ale COTELOR DE APARARE pe raul Jiu, afluenti si pe  raurile interioare, la urmatoarele statii hidrometrice:

 

  • se situeaza peste COTA DE PERICOL:

 

– pr. Husnita la s.h.Strehaia

Cota mira  = 462 cm ; Q= 94.4 mc/s, situandu-se peste COTA DE PERICOL

(C.P. + 12 cm). Tendinta  este de scadere.

 

* se situeaza peste COTA DE INUNDATIE:

– pr. Drincea la s.h.Corlatel

Cota mira  = 225 cm ; Q= 47.8.0 mc/s, situandu-se peste COTA DE INUNDATIE

(C.I. + 5 cm). Tendinta  este de scadere

 

– pr. Terpezita la s.h.Gabru

Cota mira  = 290 cm ; Q= 23.2 mc/s, situandu-se peste COTA DE INUNDATIE

(C.I. + 20 cm). Tendinta  este de scadere

 

– raul Motru la s.h.Brosteni

Cota mira  = 558 cm ; Q= 236.0 mc/s, situandu-se peste COTA DE INUNDATIE

(C.I. + 58 cm). Tendinta  este de scadere

 

– raul Motru la s.h.Tarmigani

Cota mira  = 250 cm ; Q= 112.0 mc/s, situandu-se la COTA DE INUNDATIE

(C.I. = 250 cm). Tendinta  este de scadere

 

– raul Cosustea la s.h.Corcova

Cota mira  = 366 cm ; Q= 139.0 mc/s, situandu-se peste COTA DE INUNDATIE

(C.I. + 66 cm). Tendinta  este de stationare.

 

 

  • se situeaza peste COTA DE ATENTIE:

 

– pr. Blahnita la s.h. Patulele

Cota mira  = 270 cm ; Q= 32.4 mc/s, situandu-se peste COTA DE ATENTIE

(C.A + 20 cm). Tendinta  este de scadere.

 

– r. Jiu la s.h.Racari

Cota mira  = 380 cm ; Q= 436.0 mc/s, situandu-se peste COTA DE ATENTIE

(C.A. + 50 cm). Tendinta  este de crestere.

 

– pr. Desnatui la s.h.Calugarei

Cota mira  = 215 cm ; Q= 12.8 mc/s, situandu-se peste COTA DE ATENTIE

(C.A. + 65 cm). Tendinta  este de scadere

 

– pr. Desnatui la s.h. Dragoia

Cota mira  = 400 cm ; Q= 15.3 mc/s, situandu-se la COTA DE ATENTIE

(C.A. = 400 cm). Tendinta  este de crestere.

 

MASURI LUATE DE CATRE STRUCTURILE IMPLICATE IN GESTIONAREA SITUATIILOR DE URGENTA

            Intreaga activitate privind actiunile de aparare impotriva inundatiilor se desfasoara sub directa coordonare si indrumare a conducerii a A.B.A. Jiu, prin  S.G.A. Dolj in permanenta colaborare cu C.L.S.U. si I.J.S.U. Dolj, precum si celelalte institutii implicate in  managementul situatiilor de urgenta.

Conducerea A.B.A Jiu  a dispus intrarea in dispozitiv  de alerta hidrologica in momentul instuirii CODULUI GALBEN SI CODULUI PORTOCALIU si luarea tuturor masurilor de monitorizare a evolutiei situatiei hidrometeorologice, in conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice si  poluari accidentale” .

– s-au luat masuri pentru monitorizarea nivelurilor si debitelor pe raurile din judetul Dolj din  arealul afectat marind frecventa de citire, inregistrare si transmitere a datelor privind evolutia fenomenelor hidrometeorologice cu periodicitatea stabilita in conformitate cu marimile caracteristice de apararare potrivit instructiunilor I.N.H.G.A si a Ordinului Comun MAI / MMP  nr.192/1422/2012, in flux rapid mentinandu-se starea de alerta hidrologica pana cand nivelurile vor scadea sub COTELE DE APARARE ;

– situatia este monitorizata permanent de autoritatile administratiei locale si centrale precum  si de forurile ierarhic superioare Administratiei Bazinale de Apa Jiu , A.N. Apele Romane si M.M.S.C.

– pe sectoarele neindiguite A.B.A Jiu actioneaza si este pregatita sa actioneaze in punctele critice, daca situatia o impune cu formatii de interventie operative ale S.G.A. Dolj, fiind mobilizati cu materiale si  mijloace de interventie pentru ajutorarea Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta prin Serviciile de Voluntariat pentru Situatii de Urgenta ale localitatilor din arealul afectat, in actiunile de limitare si inlaturare a efectelor inundatiilor, pana la indepartarea pericolului si revenirea situatiei la normal.

Din momentul instituirii CODULUI GALBEN si PORTOCALIU  Prefectul judetului in calitate de presedinte al CJSU Dolj, a intrunit de urgenta Grupul de suport tehnic al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta generate de inundatii fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice si poluari accidentale, stabilind masuri imediate de verificare a situatiilor din teren constituindu-se astfel grupe de la institutiile care au atributii in getionarea situatiilor de urgenta pentru monitorizarea zonelor critice si interventii operative, daca situatia o impune, intocmirea rapoartelor operative si pentru mentinerea legaturii permanente cu, Comandamentul Operational al CJSU, constituit la nivelul judetului Dolj.

Administrația Bazinală de Apă Jiu prin S.G.A. Dolj cu formațiile de lucru monitorizeaza in continuare evolutia nivelurilor si debitelor pe cursurile de apa, precum si starea lucrarilor hidrotehnice cu rol de aparare aflate in administrare.

In functie de evolutia evenimentelor vom reveni cu noi informatii.