A.B.A Jiu preocupată de prevenirea inundațiilor. S.G.A Dolj continuă lucrărire de regularizare și decolmatare

lucrari aba jiu.jpg A.B.A Jiu preocupată de prevenirea inundațiilor. S.G.A Dolj continuă lucrărire de regularizare și decolmatare poze

 

Administrația Bazinală de Apă Jiu, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj a realizat în acest an, prin forțe proprii, cu utilajele din dotare, o serie de lucrări de regularizare și decolmatare la nivelul județului Dolj. Dintre acestea subliniem realizarea a două lucrări ce au fost cuprinse în Planul Tehnic al Administrației Bazinale de Apă Jiu pentru anul 2013.

O primă lucrare a fost efectuată de către S.G.A Dolj – Formația Robănești și a vizat regularizarea pârâului Brâncoveanca, în intravilanul localității Buzduc, comuna Drăgotești. Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj au realizat lucrarea pe o lungine de 950 de metri liniari cu un volum de 2500 metri cubi. Mai precis, lucrarea amintită a constat în mărirea albiei pârâului, adâncirea acesteia și scoaterea, curățarea tuturor obstacolelor ce se aflau în albie: materiale lemnoase aduse de apa, gunoaie, etc.

O a doua lucrare efectuată de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj este decolmatarea pârâului Tejacu la Leamna de Sus pe o lungime de 1100 metri și un volum de 5000 metri cubi. Și în acest caz angajații S.G.A Dolj au scos pământul, au mărit albia cu utilajele din dotarea instituției.
Ambele lucrări urmează a fi continuate și în anul următor, conducerea Administrației Bazinale de Apă Jiu propunându-le în Planul Tehnic de exploatare.

“Aceste lucrări noi le denumim lucrări de regularizare a cursurilor de apă. Şi când spui regularizare înseamnă fie că facem o decolmatare, o consolidare de mal, fie că facem o lucrare de protecţie a unui dig. Anul acesta avem foarte multe lucrări de ascest gen, nu vă pot spune cifra, dar în acest moment lucrăm cu un excavator pe Tejeacu, zona Leamna. Pe lângă aceasta mai avem o lucrare în zona pârâului Braloştiţa şi vă aduceţi aminte anul trecut când era gata-gata să se închidă drumul judeţean acolo. Şi ne-am propus-o ca lucrare anul acesta şi am executat-o, fiind vorba de mai multe activităţi de recalibrare, de decolmatare, de lărgire a albiei cursului de apă”, Marin Tălău, director A.B.A Jiu.

”Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj au întreprins în acest an o serie de măsuri pentru prevenirea inundațiilor în zonele problemă. Lucrările executate pe cursurile de apă în 2013 de către specialiștii A.B.A Jiu au venit din necesitatea apărării împotriva inundațiilor a localităților riverane cursurilor de apă, a obiectivelor expuse acțiunii distructive a apei. O prioritate pentru conducerea A.B.A Jiu- S.G.A Dolj a reprezentat-o întreținerea și reparația lucrărilor hidrotehnice aflate în administrarea proprie, respectiv diguri, regularizări de albii, apărări de maluri, asigurând astfel continuitatea liniilor de apărare și prevenirea inundațiilor datorate precipitaţiilor”, Florinel Stancu, director Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj.