A.B.A Jiu implicată în campania “Curățăm România”: „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”

 

Echipa Administrației Bazinale de Apă Jiu susține proiectul inițiat de  către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor,Curățăm România! După cum este cunoscut deja, proiectul acesta este o campanie de ecologizare care își propune să schimbe comportamentul populației prin respoonsabilizarea individual în cee ace privește protecția mediului. Proiectul se va realiza  la nivel national prin implicarea tuturor instituțiilor din subordinea sau coordonarea ministerului Mediului , precum și a unităților administrative – teritoriale în perioada  4 aprilie- 4 mai 2022. Amintim aici  AFM, ANAR, RNP-Romsilva, ANANP, precum și Asociația Comunelor din România, Asociațiile orașelor, municipiilor, Companii Naționale ca CNAIR și CFR. Totodată, ministrul mediului se așteaptă să ni se alăture în demers și ONG-urile, instituțiile de învățământ, firme private, dar și instituții ale statului precum  Guvern sau MAI (Poliția, Jandarmeria, Pompieri).

Ce își propun inițiatorii Campaniei

“Să schimbăm percepția și atitudinea instituțiilor, a factorilor de răspundere și a cetățenilor din comunitățile în care va avea loc campania. Să-i responsabilizăm și să-i implicăm activ pe toți cei care ne vor fi parteneri sau beneficiari ai campaniei, în scopul colectării selective a deșeurilor abandonate și pentru predarea acestora într-un mod corect și prietenos cu mediul.Să oferim un model de bună practică și să-i familiarizăm pe cetațeni cu modalitațile de valorificare a deșeurilor și cu posibilităților de colectare existente la nivel local și național”.(1) Curățăm România | Facebook

 

 

A.B.A Jiu  a avut primele igienizări din cadrul campaniei

 

Proiectul Național ”Curățăm România”a fost demarat și de către Administrația Bazinală de Apă Jiu, inițial fiind stabilite zonele de pe cursurile de apă  ce vor fi igienizate în perioada următoare.

Fiecare subunitate a A.B.A Jiu va desfășura acțiuni de salubrizare a cursurilor de apă cu personal propriu sau alături de voluntari ai UAT-urilor.

Și cum proiectul vizează ca fiecare primărie să își facă curățenie în localitate în perioada aceasta, specialiștii Apele Române Jiu atrag atenția și pe această cale  că,“ Apele nu sunt gropile de gunoi ale comunităților! Cu toții avem obligația de a păstra râurile și lacurile curate!”

Astfel, o echipă a Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj a desfășurat, astăzi, prima igienizare din cadrul  Campaniei “ Curățăm România!  Colegii au ecologizatmanual zonaportului Bechet de la Dunăre, strângând peste 15 saci de deșeuri, majoritatea fiind peturi, sticle și borcane.

 

Atenție Cursurile de apă nu sunt groapă de gunoi. Aruncarea deșeurilor de orice tipare un impact negativ asupra florei și faunei,cât și asupra calității apei pe care locuitorii o folosesc pentru uz casnic.Avem o responsabilitate morală pentru ce lăsăm moștenire generațiilor viitoare.

Vă invităm să vă alăturați campaniei!

Să păstrăm apele curate!