A.B.A Jiu: Fluviul Dunărea este monitorizat permanent

 

 

Administrația Bazinală de Apă Jiu anunță creșteri însemnate de niveluri şi debite, cu depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE pe fluviul Dunărea.

Conform  diagnozei INHGA- CNPH debitul Dunarii la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), a fost in scadere pana la valoarea de 11500 mc/s, situandu-se peste media multianuala caracteristica lunii martie (6700 mc/s).

sga bechet 2 10 martie A.B.A Jiu: Fluviul Dunărea este monitorizat permanent poze

Debitul  Dunarii aval Portile de Fier la statiile hidrometrice a fost in general stationare la Gruia si Calafat.

La ora 08.00 nivelurile pe fluviul Dunărea, se situează peste COTELE DE APARARE, la stațiile hidrometrice:

•  COTA DE INUNDATIE la statiile hidrometrice:

Calafat, H = 626 cm (CI + 26 cm), tendinta este de stationare.

Bechet,  H = 668 cm (CI + 68 cm), tendinta este de scadere.

•  COTA DE ATENTIE la statia hidrometrica:

Gruia,  H = 654 cm (CA + 44 cm), tendinta este de scadere.

Este in vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICA nr. 14, COD GALBEN SI COD PORTOCALIU   pana pe data de 18.03.2016 ora 18.00 ce vizeaza creşteri de niveluri şi debite cu depăşirea COTELOR  DE  APĂRARE pe fluviul Dunarea.

Pe fluviul Dunărea, conform  prognozei Sistemului Hidroenergetic Porţile de Fier, debitul afluent prognozat în  secţiunea Baziaş pentru pentru 14.03.2016 ora 06.00 = 11450 mc/s.

Debite defluente instantanee la PF1 si PF2, ora 06.00

Debitul defluent la PF1 =  11103 mc/s.

Debitul defluent la PF2 =  10935 mc/s.

În urmatorul interval de 24 de ore, debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias), conform prognozei  INHGA -CNPH va fi stationar la valoarea de 11500 mc/s, situandu-se peste media multianuala  a lunii martie (6700 mc/s).

Pentru intervalul 16.03.2016–20.03.2016 conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias), va fi in scadere pe intreg intervalul de prognoza pana la valoarea de 11100 mc/s, in ultima zi a intervalului de prognoza, situandu-se peste media multianuala  a lunii martie

(6700 mc/s).

Măsuri întreprinse de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj:

            S-au alcatuit echipe de intervenţie operativă formate din cadre TESA şi muncitori, sub directa îndrumare a inginerului şef şi directorului S.G.A Dolj, care monitorizează permanent lucrările hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor (diguri pe raza judeţului Dolj, începând de la limita cu judeţul Mehedinti, comuna Salcia, pâna la Dăbuleni, limita cu judeţul Olt).

Fiind înregistrate depăşiri ale Cotei de Inundaţie la Calafat şi Bechet, cele două  formaţii de lucru Dunărea – Nedeia şi Dunărea – Bistreţ au trecut la monitorizarea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare (diguri), cât şi zonele libere riverane ale fluviului Dunărea, în special zonele critice cuprinse în planurile de apărare, de pe întreg teritoriul administrativ al judeţului Dolj astfel:

Formaţiile de lucru Dunărea – Nedeia şi Dunărea – Bistreţ sunt asigurate cu formaţii de intervenţie, dotate cu materiale şi mijloace pentru eventuale interventii operative dacă situaţia o va impune astfel:

– forţe de intervenţie alcătuite din agenţi hidrotehnici 39 şi 4 tesa; autoturisme 4; mijloace de intevenţie 14 (autoutilitare, tractoare, autobasculante, buldoexcavatoare, încarcătotor multifuncţional);  materiale de intervenţie: 17000 saci, 2000 mp geotextil, 2 instalaţii de iluminat, 450 kg absorbant  pentru poluări, 5 baraje reţinere produse petroliere, 1800 pari lemn, 80 mc cherestea de răşinoase, nisip.

EFECTE  ÎNREGISTRATE  ÎN URMA  CREŞTERII  NIVELURILOR

PE  FLUVIUL DUNĂREA

 

Oraş Calafat 

Din informatiile preluate de la agentul hidrotehnic din zona Calafat sunt afectate de cresterea nivelurilor si debitelor suprafetele riverane Dunarii, situate in zonele joase, neindiguite predispuse la inundatii – pasuni si fanete naturale, pe sectorul Ciupercenii Noi – Desa – Pisculet, fara a fi afectate terenuri agricole, fond forestier, gospodarii si obiective socio-economice.

Pe Dj 553 Calafat – Ciupercenii Vechi situat in imediata apropiere afluviului Dunarea, apa nu a patruns pe carosabil, dar autoritatea publica locala a amenajat o varianta ocolitoare de redirijare a circulatiei in eventualitatea ca situatia o va impune, situata paralel cu Dj 553 pe o lungime de 2.5 km.

Acţiuni intreprinse  S.G.A Dolj în zona Port Bechet

 

ABA Jiu prin SGA Dolj a intervenit cu 8 muncitori in prima pare a zilei de vineri cu urmatoarele materiale si mijloace de interventie: 100 saci cu nisip, 20 ml folie, un  tractor cu remorca si o  autoutilitara, in scopul creerii unei incinte de aparare in jurul unui dispozitiv de comunicatie situat in portul Bechet, care deserveste Politia de Frontiera, Politia de Transporturi Navale si Vama Bechet.

 

 

Oraş Bechet

      Conform informatiilor preluate de la Capitania port Bechet si de la Vama Bechet, datorita cresterii nivelurilor fluviului Dunarea in punctul de trecere frontiera Romania-Bulgaria calea de acces spre feribot este inundata cu o lama continua de apa pe o lungime de 30 m, cu o latime de 20 m si o inaltime a lamei de apa de intre 15 – 25 cm. Circulatia se desfasoara in conditii normale fara restrictii.

La SPET Bechet a fost inundata parcarea pentru autoturismele angajatilor cu o lama continua de apa pe o lungime de 100 m, cu o latime de 50 m si o inaltime a lamei de apa de 15-25 cm.

Nu s-au semnalat alte evenimente deosebite pana la aceasta ora.

 

Măsuri întreprinse de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi:

 

Urmare a emiterii avertizarii hidrologice Cod Portocaliu nr. 14 din 09.03.2016  pe fl. Dunarea pentru perioada 10.03 – 18.03.2016, pe sectorul cuprins intre S.H. PF I – Zimnicea, S.G.A. Mehedinti a luat toate masurile necesare in vederea prevenirii aparitiei unor situatii de urgenta in localitatea Cozia, comuna Pristol, judetul Mehedinti.

Drept urmare incepind cu data instalarii Codului Portocaliu s-au emis informari si instiintari pe fluxul informational si s-a actionat in teren in vederea consolidarii si suprainaltarii digului existent din intravilanul localitatii Cozia cu saci de nisip si pamint vegetal pe o lungime de cca. 400 ml.

Pentru executarea lucrarii de completare, consolidare si suprainaltare a digului S.G.A. Mehedinti a actionat cu personalul muncitor, materialele, mijoacele si utilajele din dotare dupa cum urmeaza:

–          personal muncitor                                                             –           26

–          saci din rafie si cinepa                                                       –           3150

–          buldoexcavatoare                                                              –           2

–          autoutilitare                                                                       –           4

–          autobasculanta  MAN                                                       –           1

–          incarcator frontal                                                               –           1

–          tractor cu remorca                                                             –           1

–          tractor cu dispozitiv de incarcare a sacilor de nisip          –           1

 

Totodata S.G.A. Mehedinti  a emis informari si instiintari cu privire la evolutia fenomenelor hidrometeorologice din aceasta perioada si impreuna cu reprezentantii I.S.U. “DROBETA” si C.L.S.U. au efectuat verificari in teren la digurile existente de-a lungul fl. Dunarea pentru constatarea starii de siguranta a acestora.

Mentionam ca S.G.A. Mehedinti  actioneaza in continuare cu forte proprii in zona cimitirului din localitatea Cozia pentru inchiderea liniei de aparare si completarea digului in  zona breselor care s-au format la traversarea digului de catre cetateni cu utilaje agricole.

     CASETĂ TEHNICĂ:
 
 
  • CotA de AtenŢie (COD GALBEN):
(are semnificatia unei situatii deosebite si nu prezinta neaparat un pericol)
 Reprezinta nivelul la care pericolul de inundare este posibil  după un interval de timp relativ scurt, în care se pot organiza acţiunile de apărare sau de evacuare, in functie de evolutia fenomenelor hidro-meteorologice. Riscul de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei, neconducând la pagube semnificative, dar care necesită o vigilenţă sporita în cazurile de activităţi sezoniere şi/sau expuse la inundaţii.
 
• COTE DE INUNDATIE (COD PORTOCALIU):
Risc de viituri generatoare de revarsari importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vietii colectivitatilor si sigurantei bunurilor si persoanelor. Depasire COTE DE INUNDATIE – Faza II-a de apărare;

 

 

Compartimentul Relaţii Presă