A.B.A Jiu: Cod Galben pe râurile din bazin

 

 

            Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a instituit Cod Galben de inundaţii, în intervalul 04.03.2016 08:00 – 04.03.2016 24:00, pe câteva râuri din bazinele  Timiş, Nera, bazinele superioare şi afluenţii râurilor Cerna, Motru şi Desnăţui, afluenţii mici ai Dunării aferenţi sectorului Baziaş – Drobeta Turnu Severin.

 

Ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate pentru următoarele 6-12 ore, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şicreşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe unele râuri din bazinele superioare ale râurilor Timiş (amonte Caransebeş şi în bazinul râului Bistra), Nera, bazinul superior şi afluenţii râului Cerna – judeţul Caraş Severin, bazinele superioare şi afluenţii râurilor Motru şi Desnaţui judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii mici ai Jiului aferenţi sectorului Sadu – Filiaşi – judeţul Gorj, afluenţii mici ai Dunării aferenţi sectorului Baziaş – Drobeta Turnu Severin – judeţele Caraş Severin şi Mehedinti.

          Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinul superior al râului Nera, unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior al râului Cerna şi pe afluenţii mici ai Dunării aferenţi sectorului Drencova – Orşova, în intervalul 04.03.2016 10:00 – 04.03.2016 16:00.

 

       În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră

 

            Administraţia Bazinală de Apă Jiu aminteşte faptul că, în ultimii ani, pe râurile prinse în Atenţionarea Hidrologică, acolo unde au fost inundaţii repetate şi au afectat localităţile riverane, s-a intervenit prin efectuarea unor lucrări de regularizare sau reabilitare a digurilor astfel:

            • Pe râul Desnăţui, în bazinul superior, în localităţile Bălăciţa şi Carpen- Cleanov au fost executate lucrări de regularizare în regim de urgenţă după inundaţiile produse în primăvara anului 2014. În rest, pe râul Desnăţui, amonte Acumularea Fântânele şi aval, în ultimii ani nu au fost puse în pericol localităţile chiar dacă s-au înregistrat viituri importante.

            • Pe râul Motru, la inundaţiile din ultimii ani nu au fost puse în pericol localităţile din zonă, ci doar terenuri agricole.

 

            • Pe râul Şuşita, intravilanul municipiului Tg. Jiu, Administraţia Bazinală de Apă Jiu a executat anul trecut o lucrare de regularizare pe Axa 5 Pos Mediu care a fost recepţionată.

            • Pe afluenţii cadastraţi ai râului Jiu de pe sectorul Sadu-Filiaşi, deşi în ultima perioadă au fost viituri însemnate, nu s-au produs deversări ale apelor care să pună în pericol localităţile din zonă.

            • Pe râul Jiu, în perioada 2014- 2015, A.B.A Jiu a realizat lucrarea de investiţii privind realibitarea digurilor pe sectorul Rovinari-Văleni. Aceasta a fost recepţionată la sfârşitul anului trecut.

 

 

 

Casetă tehnică

COD GALBEN: Risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, neconducând la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporită în cazul desfăşurării unor activităţi expuse la inundaţii. Depăşire COTE DE ATENŢIE