A.B.A Jiu a intervenit pentru deblocarea podețelor pe pârâurile din Dolj

 

Debitele si nivelurile la statiile hidrometrice pe raul Jiu,în ultimele 24 de ore aufost in general in crestere, datorita efectului cumulat al precipitatiilor inregistrate in interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării din amonte.

În această dimineață, la ora 06.00 râul Jiu se afla peste Cotele de Apărare astfel:

 

 –  peste COTA  DE INUNDATIE:

–  r. Jiu la s.h. Racari cu 20 cm. (CI  + 20 cm).  Tendinta  este de crestere.

 

-peste COTA  DE ATENTIE:

– r. Jiu, la s.h. Filiasi   cu 9 cm (CA  + 9 cm). Tendinta  este de crestere.

 – r. Jiu la s.h. cu 35 cm (CA + 35 cm). Tendinta  este de crestere

 

De asemenea, la n ivelul Bazinului au fos în creștere și debitele râurilor și pârâurilor, dintre acestea înregistrând în această dmineață depășiri ale Cotele de Apărare următoarele:

     

 Se situau peste COTA  DE ATENTIE raurile la statiile hidrometrice: 

–          Râul Argetoaia/, la s.h. Scaiesti  depășise Cota de Atenție cu 5 cm  (CA  + 5 cm). Tendinta  este de crestere.

–           Râul Orlea, la s.h. Celei  depășise Cota de Atenție cu 30 cm (CA  + 30 cm). Tendinta  este de scadere.

–          Râul Jilt, la s.h. Turceni   depășise Cota de Atenție cu96 cm. (CA  + 96 cm). Tendinta  este de crestere.

–          Râul Cosustea, la s.h. Corcova  depășise Cota de Atenție cu 2 cm (CA + 2 cm). Tendinta  este de scadere.

 

Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, precum si de INHGA-CNPH, in urmatorul interval pe raul Jiu si afluentii sai, nivelurile si debitele vor fi variabile, cu tendinta de scadere.

Este in vigoare ATENTIONAREA HIDROLOGICA NR. 5 COD GALBEN valabila in intervalul 24.01.2015 ora 14.00- 25.01.2015 ora 18.00 si  COD PORTOCALIU valabila in intervalul 24.01.2015 ora 23.30- 25.01.2015 ora 10.00.

 

A.B.A Jiu intervine pentru deblocarea podurilor și podețelor

 

  1. Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj prin Formatia Scaiesti  a intervenit in cursul noptii cu 2 autoturisme si un buldoexcavator pentru eliminarea blocajelor la poduri si podete pe pr. Argetoaia, pr. Racovita si pe canalele de remu ale raului Jiu in zona Racari.
  2. Ca urmare a precipitatiilor cazute in ultimele zile, s-au produs scurgeri de pe versanti si torenti, ce au dus la cresteri de niveluri si debite pe paraul Teslui, fara depasirea COTELOR DE APARARE, fiind inundata partea carosabila a DJ 641 Mischii – Caracal, in localitatea Pielesti, sat Parsani, zona de subtraversarea podului de cale ferata, pe o lungime de 60 m, cu o inaltime a lamei de apa de 50 cm.

      Circulatia in zona a  fost inchisa de catre Politia Rurala si reprezentanti ai CLSU Pielesti, pana la retragerea apei de pe carosabil, fiind dirijata pe rute ocolitoare.

 

Din momentul instituirii CODULUI GALBEN si a CODULUI PORTOCALIU, conducerea A.B.A Jiu  a dispus intrarea in dispozitiv  de alerta hidrologica si  luarea tuturor masurilor de monitorizare a evolutiei situatiei hidrometeorologice si de interventie operativa, mentinandu-se starea de alerta hidrologica pana cand nivelurile vor scadea sub COTELE DE APARARE.

Tinand cont de actuala situatie hidro-meteo se vor desfasura in continuare actiuni de monitorizare si supraveghere.

   

 

Biroul Relaţii Presă