A.B.A Jiu a demarat evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Apei 2019 prin acţiuni de ecologizare şi vizita elevilor la Laborator

A.B.A Jiu a demarat evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Apei  2019 prin acţiuni

de ecologizare şi vizita elevilor la Laborator

     Având în vedere importanța zilei de 22 martie, când în fiecare an se sărbătorește Ziua Mondială a Apei, acest element vital care, alături de aer, înseamnă Viață, Administraţia Bazinală de Apă Jiu organizează annual, pe parcursul a două săptămâni, o serie de acțiuni și activități menite să conștientizeze populația despre importanța apei pentru oameni și natură.

Şi în acest an, A.B.A. Jiu prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Dolj, Gorj, Mehedinţi, SHI Hunedoara va organiza sub sloganul „Apa pentru toți. Nu lăsăm pe nimeni în urmă”, o serie de evenimente educative în unităţile de învăţământ partenere, dar şi ample acțiuni de igienizare și ecologizare efectuate de angajații instituţiei. Aceste evenimente se vor desfăşura până la sfârşitul lunii martie.

Administraţia Bazinală de Apă Jiu, prin subunităţile sale, Sisteme de Gospodărire a Apelor Dolj, Gorj, Mehedinţi şi S.H.I Petroşani,  organizează în aceste zile, o serie de acțiuni menite să evidențieze rolul apei pentru existența vieții și dezvoltarea economică și socială a omenirii. Ca în fiecare an, reprezentanţii instituţie merg în şcolile şi gradiniţele partenere şi dezbat tema apei, importanţa şi necesitatea acesteia de a o păstra curată. În toate cele 4 judeţe unde A.B.A Jiu  are subunităţi se vor desfăşura, pe parcursul a două săptămâni, evenimente de informare şi conştientizare publică specifice aniversării Zilei Mondiale a Apei.

Aici aş aminti: acţiunile de igienizare, şedinţa Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre, expoziţii de desene tematice, competiţii, lecţii deschise pe teme privind importanţa protejării şi a conservării resurselor de apă, dar şi alte manifestări specifice desfăşurate cu implicarea unităţilor de învăţământ”.

Până în prezent au fost desfăşurate de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, la nivelul judeţului, acţiuni de ecologizare în două puncte cheie: la Bucovâţ, pe râul Jiu, pârâul Valea Albă şi pârâul Tejacu şi la Podari, tot pe râul Jiu şi pârâul Prodila.  Aceste două zone sunt sensible în ceea ce priveşte gunoiul, aici gasinduse în fiecare primăvara gunoaie aruncate. Angajaţii S.G.A Dolj au igienizat malurile cursurilor de apă în zonele de confluenţă:  a pârâurilor amintite cu râul Jiu, strângând cantităţi importante de gunoi menajer, de grajd şi de construcţii cu ajutorul unui buldoexcavator, autobasculantă, saci şi manuşi.

Totodată, angajații SHI Petroșani au participat la igienizarea cursului de apă a pârâului Maleia din municipiul Petroșani. Angajații s-au ocupat de îndepărtarea deșeurilor și a resturilor menajere din albia pârâului ce traversează municipiul, în vederea menținerii bunei scurgeri a secțiunii de apă pentru zonele unde sunt necesare astfel de acțiuni. SHI Petroșani a asigurat și materialele și utilajele specifice ecologizării, respectiv saci, mănuși și două autoutilitare.
Elevii Ethos au ajuns la A.B.A Jiu

Elevii de la Şcoala Ethos au învăţat astăzi tainele analizelor de apă făcute în Laboratorul A.B.A Jiu. Însoţiţi de către cadre didactice şi părinţi, peste 40 de elevi de la Şcoala Ethos au sosit la laboratorul de analize chimice şi biologice al instituţiei unde  s-au lăsat fascinaţi de micile “magii” făcute de laboranţi.  Timp de o oră, cei mici au privit la microscop diferite microorganisme care trăiesc în apă, au cunoscut ustensilele folosite la analiza unei  probe de apă,  diferitele aparate şi au înţeles care este procedeul efectuării unei analize.

Pentru atenţia şi curiozitatea lor, aceştia au fost răsplătiţi de către specialiştii A.B.A Jiu cu baloane şi diplome de participare la evenimentele ZMA 2019.

Specialiştii A.B.A Jiu vor susţine,  până la sfârşitul acestei luni,  acţiuni educative  şi în alte unităţi de învăţământ din Dolj, printre care: Şcoala “Traian” Craiova, Şcoala Gimnazială Sălcuţa, structura Plopşor, “Școala Gimnazială ,,Marin Sorescu”- Bulzești, Grădiniţa “Floarea Albastră” , Grădiniţa “ Floarea Soarelui”, Grădiniţa “Paradisul Copiilor” .